Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење РХМЗ-а: Опасно време у Србији, снег направио хаос /видео/

© Фото : Спутњику уступила Биљана Пијевац/VLASINSKO JEZ.Снег испред Здравственог центра у Сурдулици
Снег испред Здравственог центра у Сурдулици - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
У Србији је на снази наранџасти метео-аларм, који означава опасно време. Снег у вишим пределима пада у ужичком крају. Проблема је било преко Таре и Дебелог брда, на Копаонику, Голији, Јелици...
Олујни ветар и снег је у већем делу Србије, на планинама снежни сметови стварају проблем, а непроходно је неколико путних праваца.
Саобраћај на путу ка Копаонику из правца Брзећа је био у прекиду од 17.30 до 19.30, а на тој деоници је тренутно нулта видљивост па ће саобраћај из Брзећа до врха Копаоника бити обустављен.
Због мећаве праћене олујним ветром који смањује видљивост и возача који су на планину пошли возилима без зимске опреме и заглавили се, на деоници од Усека до Јарма настао је застој и формирана је колона, али су око 19.30 радници зимске службе „Крушевац пута“ успели су да рашчисте двочасовни застој у саобраћају, па су возила из колоне наставила пут одредишта, преноси РТС.
Већина путних праваца у Србији је проходна,а непроходан је пут Аљиновићи-Сјеница-Нови Пазар, као и неки путеви трећег приоритета одржавања, саопштило је ЈП Путеви Србије. Екипе предузећа Нови Пазар пут тренутно рашчишћавају пут.
На територији Златиборског округа снег пада цео дан, а у поподневним сатима је јачег интензитета, ситуација је врло озбиљна, а поред снега имамо и мећаву која ствара снежне наносе који нам праве огромне проблеме, рекао је за Танјуг Ален Мушановић из ужичких Путева.
Он је додао да је најтежа ситуација на територији Борове главе, на путу од Златибора према Новој Вароши, преко Таре и Дебелог брда где су ангажоване тешке машине на рашчишћавању сметова.
„Поред грејдера на територији округа ради и 20 камиона који су активни 24 сата и нон стоп се врши чишћење па су путеви првог приоритета проходни док на путевима другог и трећег приоритета на коловозима има од 5 до 10 цм снега“, објаснио је Мушановић.
Од 17 сати на снази је забрана теретног саобраћаја за камионе изнад 7,5 тона на територији Ужица, на главној магистрали од Ужица преко Борове главе, преко Кадињаче и Дебелог брда.
На Рудну и Студеници снег пада већ други дан, пут ка Копаонику из правца Брзећа проходан је за саобраћај иако је од ноћас нападало нових 20 центиметара снега, пренео је РТС.
Због олује и временских неприлика отказано је више возова између Београда и Новог Сада.
Како јавља Глас западне Србије, снег од синоћ пада у вишим пределима западне Србије, пре свега у Златиборском крају, али и на територији општине Ивањица.
Донета је забрана за теретне камионе, преко Дебелог брда, који повезује Бајину Башту и Ваљево.
Снег пада и у драгачевском крају, али за сада није направио проблеме.
„На територији наше општине сви путни правци су проходни, снег пада, како су метеоролози и најавили, а наше екипе дежурају 24 сата. Олујни ветар направио је мале проблеме у самој варошици Лучани, али људи из ЈКП ‘Комуналац‘ су већ на терену и раде на уклањању грања“, рекао је Милија Миленковић, заменик председника општине Лучани.
На Голији је ноћас нападало 30 центиметара новог снега, а путари непрекидно раде на чишћењу пута Голијска Река-Одвраћеница који је од ноћас поново непроходан.
Пут ка Копаонику из правца Брзећа проходан је за саобраћај иако је од ноћас нападало нових 20 центиметара снега.
Све екипе зимске службе „Крушевац пута“ су на терену, па за сада нема проблема у саобраћају иако је видљивост због ниске облачности смањена на 200 метара, а на коловозу има око пет центиметара угаженог снега.
На врху планине снежни покривач достигао је метар висине, дува северозападни ветар пет до осам метара у секунди.
© Спутњику уступила Биљана Пијевац/VLASINSKO JEZ.Снег у пределима Власинског језера
Снег у пределима Власинског језера - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Снег у пределима Власинског језера
У погону је 15 жичара, а због јаког ветра не раде Треска, Јарам и Гобрља.
На висоравни Рудно и у Студеници нападало је и до 60 центиметара снега, али су путеви Рудно-Студеница и Рудно-Бзовик, захаљујући интервенцији „путара“ проходни за саобраћај.
© Спутњику уступила Биљана Пијевац/VLASINSKO JEZ.Снег у пределима Власинског језера
Снег у пределима Власинског језера - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Снег у пределима Власинског језера
Истовремено, Ибар у Краљеву је у благом опадању и поред кише која у том граду пада од синоћ.
Снег на Дивчибарама пада од синоћ, јак ветар распршује снег са дрвећа, што додатно отежава кретање, механизација за чишћење је на терену, па су путеви кроз насеље проходни.
Јако олујно невреме током поподневних сати захватило је Тополу, а у појединим селима дошло је и до суградице што није уобичајено за ово доба године.
„Мислили смо да пада снег јер је све обелело, међутим у питању је била суградица на коју смо навикли током летњих и пролећних месеци. Све је трајало око неких двадесетак минута и дувао је изузетно јак ветар”, рекли су за Рину мештани Тополе и додали да је невреме касније прешло у јаку снежну вејавицу.
Олуја праћена ситним снегом забележена је на путу од Тополе ка Руднику, где је на појединим деоницама коловоза дошло и до формирања снежног покривача у висини од неколико центиметара.
Због јаког ветра саобраћај се одвија отежано, а возачима се саветује опрез.
Због олује и временских неприлика отказано је више возова између Београда и Новог Сада, саопштиле су Инфраструктуре железнице Србије.
Снег на путу — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
ДРУШТВО
Одблокирани завејани скијаши на Голији
ЕКОНОМИЈА
Успостављен железнички саобраћај између Београда и Новог Сада, олуја зауставила „Соко“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала