- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши израелски премијер: Сукоб у Украјини почео због жеље Кијева да уђе у НАТО

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска артиљерија, Запорошки правац, хаубица "Гиацинт"
Руска артиљерија, Запорошки правац, хаубица Гиацинт - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Догађаји у Украјини резултат су намере Кијева да се придружи Северноатлантској алијанси, признао је бивши премијер Израела Нафтали Бенет.
Према речима бившег премијера, који је на почетку специјалне операције деловао као посредник између Русије и Украјине, украјински председник Владимир Зеленски је током контаката у почетној фази специјалне операције већ био спреман да одустане од идеје уласка у Алијансу.
„Цео овај рат се десио због њихове жеље да уђу у НАТО и онда Зеленски каже: Одустајем од ове идеје“, рекао је Бенет.
Међутим, западне земље су прекинуле преговоре и одлучиле да не преговарају са Москвом, приметио је он.

Састанак са Путином

Бенет је навео и да је руски председник категорички одбио да се састане са украјинским лидером још 2021. године, наводећи као разлог неонацистичко расположење у Кијеву.
Према његовим речима, два дана пре него што је требало да посети Русију (октобар 2021. године) позвао га је Зеленски и „веома љубазно замолио да Путину пренесе молбу да га позове, да се састане са њим“.
„Причекао сам са овом молбом, Путин и ја смо разговарали већ пет и по сати, причали, разговарали, а онда кажем: ‘Слушајте, Зеленски је замолио и ја вас молим у његово име да се састанете’“, испричао је израелски политичар своју верзију разговора са руским председником.
У том тренутку, тон разговора се драматично променио, нагласио је Бенет.
„До тада је он (Путин) био диван саговорник, а одједном – леден поглед: ‘Они су нацисти, они распирују рат. Нећу се састати са њим (Зеленским)’. Он има читаву тезу, читаву теорију о томе. И то нас опет враћа на Други светски рат, на дејства Украјине и, наравно, они су тада помагали Немачкој“, тврди политичар.
Бенет је преузео дужност израелског премијера у јуну 2021. године, заменивши Бењамина Нетанијахуа, који је до тада био на челу владе без прекида од 2009. године. У октобру 2021. Бенет је отишао у своју прву посету Русији, а његов састанак са Путином је тада одржан у Сочију. Политичар се овог разговора до детаља присетио током скоро петосатног интервјуа, датом за израелски „12. канал“.
Председник Русије Владимир Путин на састанку са израелским премијером Нафтали Бенетом - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши израелски премијер: Зеленски се крио у бункеру, Путин ми је дао реч да га неће убити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала