- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Масовни протест Данаца због предлога да се укине државни празник /видео/

© AFP 2023 / EMIL HELMS/Ritzau ScanpixПротест у Копенхагену
Протест у Копенхагену - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Хиљаде људи окупило се у Копенхагену на протесту због владиног предлога закона о укидању државног празника, како би се помогло у финансирању средстава за одбрану.
Демонстрације су организовали највећи синдикати у земљи који се противе укидању Великог молитвеног дана, хришћанског празника који пада четвртог петка после Ускрса и традиција је у Данској од 1886. године, пренео је Ројтерс.
Синдикати тврде да је на протесту било најмање 50.000 људи, а уколико су ти подаци тачни, то би биле највеће демонстрације у Данској у више од 10 година, додаје британска новинска агенција.
Укидање празника је предложено у децембру да би се помогло подизању пореских прихода за већу потрошњу на одбрану због сукоба у Украјини, а уједно је део реформског програма недавно формиране владе усмереног ка превазилажењу актуелних финансијских изазова.
© AFP 2023 / EMIL HELMS/Ritzau ScanpixПротест је одржан испред зграде данског парламента у Копенхагену.
Протест је одржан испред зграде данског парламента у Копенхагену. - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Протест је одржан испред зграде данског парламента у Копенхагену.
Влада је предложила да се празник не прославља три године како би се 2030. године достигао НАТО циљ трошења на одбрану од два одсто БДП-а.
Влада је, такође, навела да је потребно додатних 654 милиона долара како би се испунили циљеви, што се може покрити већим пореским таксама након укидања празника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала