- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Шта кочи испоруке тенкова Кијеву

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIТенк немачке производње "леопард 2"
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Ниједна земља ЕУ није успела да наведе број немачких тенкова „леопард“, спремних за слање у Украјину, пише „Шпигел“, преноси "Хелсингин Саномат".
Како се наводи, немачки министар одбране Борис Писторијус сазвао је прошле недеље видео конференцију на којој се ниједна земаља није конкретно обавезала да пошаље тенкове. У таквим околностима, Кијев ризикује да не добије потребан број „леопарда“ за наоружавање своја два тенковска батаљона. Бројност једног батаљона је 31 борбено возило.
Немачка ће Кијеву предати 14 „леопарда 2“. Осим тога, она има још пет тенкова у резерви за случај губитка украјинске опреме. Пољска је обећала да ће обезбедити старе верзије „леопарда“. Холандија, која је јавно изразила спремност да испоручи „леопарде“, није преузела никакве обавезе. Португал је у суботу најавио да ће послати тенкове у Украјину. Међутим, премијер Антонио Коста поново није навео број.
Како наводи Шпигл, канцелар Олаф Шолц је такође покушао да утиче на земље. Он је извршио притисак на лидере три земље северне и јужне Европе да одлуче о броју леопарда, преноси лист.
Немачка је крајем јануара најавила испоруке свих „леопарда“ Кијеву. Према речима Писторијуса, Кијев би требало да их добије до краја марта.
До сада само је Канада послала први тенк. Очекује се да пошаље још три. „Паис“ пише да ће Шпанија испоручити Украјини четири до шест борбених возила. Сједињене Државе су обећале да ће послати своје тенкове „абрамс“, Велика Британија „челенџере“, Француска - AMX-10 RC на точковима. Париз такође није искључио испоруке тенкова „Леклерк“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Песков: Русија ће све снажније одговарати на испоруке оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала