- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Документарци „Мој пријатељ Томи“ и „Мавена“ најбољи на ДОК #5 фестивалу

© Фото : Спутњику уступили организатори ДОК фестивала/Филип ОлћанЕкипа филма "Мој пријатељ Томи" и Андрија Лекић
Екипа филма Мој пријатељ Томи и Андрија Лекић - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Проглашењем победника синоћ је у МТС дворани свечано затворен Пети међународни фестивал документарног филма ДОК #5.
Током четири фестивалске вечери приказано је 15 документараца и додељене су награда публике и награда жирија публике који је био састављен од три љубитеља филма.
Жири у саставу Маја Правдић, Арсеније Вујовић и Урош Стамболић одлучио је да је најбољи дебитантски филм - „Мој пријатељ Томи“ канадског аутора српског порекла Нема Станковића.

Мој пријатељ Томи

Радња филма „Мој пријатељ Томи“ приказује истиниту причу о 40-годишњем мушкарцу Томију Лију, који живи са веома строгим и религиозним родитељима из Кореје. Томи никада није кувао, био на љубавном састанку, пољубио девојку, не поседује рачун у банци. Када његов најбољи пријатељ Нем одлучи да га одведе на епско путовање открива се читав свет напетости, страхова и траума из прошлости.
„У почетку нисам хтео да се сними филм о мени јер потичем из веома традиционалне породице, али Нем је био доста упоран. Веома сам се двоумио и онда сам одлучио да му кажем 'да'. Оно што ми је филм донео јесте да сам сазнао доста о себи и мој однос са породицом, посебно са оцем, веома се продубио. Нем је имао визију која ми је доста тога доброг донела“, изјавио је Томи Ли на конференцији за новинаре одржаној уочи почетка фестивала.
Нем Станковић је поводом европске премијере свог филма рекао да му је велика је част што је на ДОК фестивалу:
„Обожавам Београд и Томију већ 13 година причам о нашој земљи. Томи зна доста о српској култури и био му је сан да види Србију, а били смо и на кошаркашкој утакмици. Упознали смо се на једном од најбољих факултета за филм и телевизију у Торонту. Мислио сам да је професор јер је био старији од мене, а онда сам сазнао да је студент (била му је то пета диплома). Остајали смо целу ноћ на факултету. Тада сам знао да је доста другачији од нас. Кад сам га боље упознао, решио сам да снимим филм о њему и да га поведем на пут ка пунолетству по целој Америци“.

Сви који се зову Џејмс Бонд

Награда публике за најбољи филм припала је остварењу „Мавена“ Андрије Лекића.
„Мавена“ обухвата четири приче снимљене у периоду од осам година: крвна освета и њене последице, феномен вирџине, љубав између сестре и брата који има трајно оштећење мозга и последњи дани оца у терминалној фази малигне болести.
Аутори оба награђена остварења захвалили су публици на гласовима, као и на невероватном искуству које су имали на ДОК фестивалу.
© Фото : Спутњику уступили организатори ДОК фестивала/Филип ОлћанМетју Бауер
Метју Бауер - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Метју Бауер
Након свечане церемоније уручења награда приказан је документарац „Неки други Лик“ редитеља Метјуа Бауера.

„Чуо сам да је ово сјајан фестивал и да ћу се добро провести у Србији. Вечерас ћете имати прилику да погледате филм који се зове The Other Fellow или како сте га ви превели Неки други лик. Веома ми је интересантан ваш превод. Овај филм је о животима многих људи у свету чије право име је Џејмс Бонд. Ово остварење приказује како изгледа када носите име једног од најпознатијих људи у свету“, најавио је Метју Бауер пројекцију свог филма.

Од принцезе Дајане до мизогене стране Холивуда

ДОК фестивал представио је публици пресек актуелне продукције дугометражног документарног филмаса са свим појавним облицима - од документарних портрета, есеја до ангажованих документараца на разне горуће теме које су универзалне за цео свет.
У главном такмичарском програму приказани су филмови о принцези Дајани, Сезарији Евори и Џонију Депу, затим грчки филм „Без дома“, остварење „Феминистички одговор“ Мари Перен из Француске, шокантан документарац „Лов на китове“, као и два наслова која тематизују Холивуд – „Представе рата“ о скривеној улози ЦИА у продукцији холивудских филмова и „Делови тела“ који открива мизогену страну Холивуда када је у питању третман глумица у филмовима.
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Подкаст
Филм о човеку који је описменио југословенски рокенрол | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала