- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Корупција или неуспеси на фронту: Шта је разлог најављене смене министра одбране Украјине

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Украјине Алексеј Резњиков
Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Најављена смена досадашњег министра одбране Украјине Алексеја Резњикова више има везе с неуспесима украјинских снага на фронту, а мање са корупцијом која се помиње као разлог, сматрају руски експерти.
У Врховној ради саопштили су да би начелник Главне обавештајне управе Кирил Буданов могао да заузме место министра одбране уместо Резњикова коме би понудили фотељу министра за питања стратегшких грана индустрије. Сам Резњиков је рекао да би одбио прелазак на нову дужност, те да „не постоје процедуре преласка с једног на друго министарско место унутар владе.
По мишљењу водећег истраживача за безбедносне студије Руске академије наука и војног експерта Константина Блохина, одлазак Резњикова са дужности министра одбране има везе са лошим резултатима оружаних снага Украјине на ратишту.
„Сасвим је могуће да је ова ситуација повезана са стагнацијом на фронту. Тренутно се воде жестоке борбе за Артјомовск. И украјинска војска најављује контранападе, али се за сада ослања искључиво на војну помоћ западних земаља. Украјинска држава жели победу. Међутим, војска с Резњиковим као министром одбране није показала никакве озбиљније резултате. Оружане снаге Украјине не могу да остваре постављене циљеве и задатке. И није искључена могућност да су Резњикова због тога одлучили да смене. Потребан им је ефикаснији кадар, односно, неки други људи“, објашњава саговорник Спутњика.

Корупција у украјинском Министарству одбране

Политиколог Јуриј Светов подсећа да је одлазак Резњикова са места министра одбране Украјине повезан с причом о корупцији.
„Целе прошле године, још када су почеле припреме за изборе за амерички Конгрес, републикански кандидати говорили су да постоји много информација о страшној корупцији у украјинском Министарству одбране и злоупотреби средстава које Вашингтон шаље Кијеву. После извесног времена Конгрес је почео да се конкретно бави том темом и о томе говори уклањање украјинског министра, као и многих чиновника. Свима је јасно да без покровитељства министра, помоћници нису могли да краду“, објашњава наш саговорник.
Међутим, с друге стране, према речима Светова, Резњиков је почео да смета и председнику Украјине Владимиру Зеленском због добрих односа са западним савезницима.
„Резњикова нису га са овог места склонили само због корупције. Овај човек је у последње време стекао прилично велики утицај. Он је одлазио на америчку авио-базу Рамштајн у Немачкој. Осим тога, чак га је и шеф Пентагона Лојд Остин назвао својим пријатељем. Због тога су њега одлучили да склоне из видокруга јавности. Овде се ради о томе да Зеленски са одређених места уклања сваку особу коју западни савезници могу разматрати као кандидата који може да заузме место украјинског председника“, верује стручњак.

„Меки“ преврат

Извршни директор медија групе „Русија севодња“ Кирил Вишински указује да би као резултат кадровских промена које се настављају у Кијеву на челу свих украјинских министарстава силе могли да се нађу војници.
„Док су раније у министарствима силе Украјине били цивили попут Резњикова или Ивана Баканова (који је смењен са места шефа Службе безбедности Украјине у јулу 2022.године) сада на сва та места долазе каријерни војници. То ствар аоснову за јенду од конспиролошких верзија – да је то прича везана за јачање власти у земљи“, каже Вишински који чак не искључује могућност да је у току „меки“ преврат. Он сматра да су оставке у Кијеву изведене у режији САД.
„Прва публикација о корупцији у Министарству одбране Украјине појавила се у недељнику „Зеркало недељи“ који је доста озбиљно повезан с америчком амбасадом, односно добија грантове из иностранства захваљујући чему опстаје. Испрва се чинило да то има везе с доласком америчких финансијских ревизора а онда се одједном испоставило да ће у тим кадровским променама отићи и Резњиков који ужива озбиљан ауторитет код Зеленског и једна је од кључних личности у влади“, примећује Вишински.
На питање како ће се даље ситуација развијати и шта стоји иза честих смена у Украјини, заменик шефа спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије Владимир Џабаров каже, да је ово реакција кијевског режима на проблем у војној кампањи.
„Резњиков није био добар министар одбране. Он је иначе адвокат и слабо се разумео у дату функцију. Ипак, кијевски режим сматра да ће ова одлука нешто променити. Међутим, ко год да дође на чело министра одбране Украјине, неће успети нешто много да промени у конфронтацији украјинске државе с Русијом која ће, не сумњам, победити. Што се тиче Зеленског, он ће наставити да се бави сличним сменама како би покушао да оправда свој положај“, објашњава наш саговорник.
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Специјална операција у Украјини
„Зауставимо ово!“: Француски политичар против помоћи Украјини након новог скандала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала