- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Немачки политичар: У Лавову би се водиле уличне борбе да нема западног наоружања

© AP Photo / Michael SohnНемачки тенк "леопард 2"
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Испорука наоружања западних земљама продужава конфликт у Украјини, мада, када Кијев не би добијао подршку, Русија би за неколико месеци успоставила контролу над целокупном украјинском територијом, изјавио је генерални секретар Социјалдемократске партије Немачке Кевин Кјунерт телевизији ЗДФ.

„Да од самог почетка није било хаубица и другог наоружања, никакве противваздухопловне одбране, највероватније, би на улицама Кијева и Лавова биле уличне борбе“, рекао је Кјунерт.

Према његовом мишљењу, војна помоћ коју је Кијев добио је била неопходна и правилан избор.
Истакао је да се последњих неколико недеља стиче утисак да цео свет жели да Кијеву пошаље тенкове, али се само Немачка томе противила. Међутим, Берлин је обећао да ће формирати тенковску чету, док многе земље нису дале такво обећање. Кјунерт је, такође, указао на то да у немачком друштву постоје различити ставови у вези са снабдевањем оружјем. Неки Немци су забринути због ризика од ескалације и зато канцелар мора да опрезно води политику.
„Социјалдемократска партија Немачке је мирољубива, али није пацифистичка партија“, подвукао је генерални секретар те партије и појаснио да позиција партије подразумева да се на неке акције може одговорити само силом, барем привременом силом.
Западне земље су у јануару донеле одлуку да украјинској војсци пошаљу тенкове. У украјинском Министарству иностраних послова су говорили да „међународну тенковску коалицију“ чини 12 земаља: САД, Немачка, Велика Британија, Пољска, Канада и друге. Министарство одбране Украјине сматра да ће западне тенкове применити овог пролећа.
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да могућа испорука тенкова „челенџер 2“ Велике Британије и другог иностраног наоружања неће променити ситуацију у Украјини, јер на Западу не брину о судбинама људи који живе у Украјини и додао да ће ти тенкови горети као и други.
Истоваривање америчког оружја на аеродрому у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
РУСИЈА
Москва: НАТО наоружава Кијев за наводно постизање мира, али наређује да се одустане од преговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала