Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасна манипулација: Курти би да увуче у игру против Београда и Албанце и Бошњаке из Србије

© AP Photo / Visar KryeziuПристалице Самоопредељења
Присталице Самоопредељења - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Политичким мобилисањем екстремних припадника Бошњака и Албанца у Србији Аљбин Курти заиграо је на опасном терену који може да угрози стабилност читавог Балкана, оцењује политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
Аљбин Курти је пре неколико дана у свом образложењу зашто Заједница српских општина не може да буде формирана као етничка заједница на Косову и Метохији између осталог провукао као један од разлога и да „Албанаца у Србији има много више него Срба на Косову“, па немају своју етничку заједницу.
Одмах после тога је уследио је његов састанак са представницима бошњачке и албанске заједнице, који живе у Србији, а који су затражили реципроцитет у правима које имају Срби на Косову.
Да ли Аљбин Курти покушава да искористи албанску и бошњачку мањину у Србији како би створио још већи притисак на Србију и колико је овај потез опасан?

Опасна манипулација

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је Аљбин Курти сада спреман на све, па и да направи неку врсту коалиције са екстремним представницима Бошњака и Албанаца са југа Србије.
„Тиме би ојачао притисак на Србију и подигао ниво безбедносне сигурности на највиши могући ниво. Реч је дакле о једном маневру а да ли ће он бити само симболичан или реалан, то ћемо видети,“ оцењује Станковић.
У сваком случају, додаје наш саговорник, ово јесте пут ка радикализацији проблема политичких прилика и да смањи ниво својих уступака које је требало да да српској заједници на Косову и Метохији.
„Те концесије су ионако скромне, а он жели да их у потпуности укине и да потврди себе као лидера који жели етнички чисто Косово, а истовремено и нестабилан Балкан,“ истиче Станковић.

Политички макијавелиста

Наш саговорник сматра да Курти иде на све и или ништа, што чини његову „мобилизацију“ Албанца са Југа Србије и Бошњака из Санџака за своје циљеве екстремно опасном.
„План је опасан и као замисао, а још горе ће бити ако се спроведе у пракси а није искључено да из тог нивоа замисли и медијског кокетирања пређе у неку практичну замисао. Курти је, као што се види, класичан политички макијавелиста који не бира средства да би остварио свој циљ,“ упозорава Станковић.
Подсећања ради, албански одборници општина Прешево, Медвеђа и Бујановац са југа Србије су 2015. године на заједничкој седници донели одлуку о формирању Асоцијације општина настањених Албанцима у тзв. Прешевској долини, као пандан Заједници српских општина на Косову и Метохији.
У међувремену је посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери упутио писмо специјалном изасланику Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелу Ескобару, у којем је тражио укључивање заједнице Албанаца са југа Србије у дијалог Београда и Приштине, после чега је уследила и вишедневна посета Албанаца с југа Србије Вашингтону.
Код Куртија на канабету нашле су се делегација Странке демократске акције Санџака на челу са Сулејманом Угљанином, посланици Енис Имамовић и Селма Кучевић и посланик у Скупштини Србије и председник Партије демократског деловања Шаип Камбери. Они су Куртија информисали, како је саопштено из Куртијевог кабинета, о забринутости и проблемима са којима се суочавају, а Курти њих о елементима европског предлога за нормализацију односа између Косова и Србије.

Иначе, Угљанин је рекао после састанка са Куртијем да је свако давање националног предзнака ЗСО изум великосрпске политике, која има за циљ легализацију злочина и етничког чишћења које су српске снаге учиниле у БИХ, Санџаку и Косову.

"Што се тиче Косова конкретно причам о злочинима које су учинили у Бошњачкој махали у делу Северне Митровице коју данас покушавају да прогласе српском општином," рекао је Угљанин и додао да Бошњаци и Албанци у Србији имају право да реше свој статус по принципу како се тражи за Србе на КиМ.
Преломни корак: Албанци спремни да прелију насиље на југ Србије
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СРБИЈА
Курти: Прво међусобно признање, па онда ЗСО
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
Опасне групе или „вукови самотњаци“: Постаје ли југ Србије опет бункер за албанске терористе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала