- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапанци први користили балоне у војне сврхе: Кинески аеростат – шамар Американцима

© AP Photo / Brian BranchАвион пролеће поред кинеског аеростата изнад територије САД
Авион пролеће поред кинеског аеростата изнад територије САД - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Од 28. јануара до 4. фебруара цела Америка је помно пратила кретање кинеског аеростата. Он је пролетео изнад Аљаске, Западне Канаде, а затим изнад територије САД са северозапада на југоисток. Коначно, балон је 4. фебруара оборен у близини обале Атлантског океана. Међутим, и пре овога су аеростати летели изнад Америке а први су били – Јапански.

Аеростате у војне сврхе први пут су употребили Јапанци. Они су направили балон који је могао да носи експлозивне и запаљиве бомбе – „Фу Го“.

Од новембра 1944. до априла 1945. Јапан је подигао 9.300 таквих балона од којих је 300 стигло у САД. Амерички авиони оборили су 20 балона, а један од њих је у марту 1945. успео је да онеспособи далековод који води до америчког нуклеарног центра у Ханфорду.
Током Хладног рата Американци су користили аеростате за извиђање СССР-а и Кине у оквиру пројекта „Genetrix“. Балони су били опремљени камерама чија је намена била да сликају удаљена подручја ових земаља, недоступна америчкој авијацији. У јануару и фебруару 1956. лансирано је 516 аеростата од којих су се 54 балона вратила, а 31 је прикупио фотографије разних војних објеката. Значајан део њих оборили су совјетски авиони.
Последњи познати лет америчког балона изведен је у септембру 1990. године када је пресретнут и оборен.
Испоставило се да је Кина искористила против САД њихов сопствени трик.

Пажња: кинески аеростат вас посматра

Према грубим проценама, у домету кинеског аеростата који је летео изнад САД било је девет база америчких ваздухопловних снага и 10 база ваздухопловних снага америчке Националне гарде.
Најважније од њих су:
Malmstrom — балистичке ракете ЛГМ-30Г „минутмен III“,
Ellsworth — стратешки бомбардери Б-1Б,
Offutt — командни и комуникациони центар за нуклеарне снаге америчког ваздухопловства,
Whiteman — стратешки бомбардери Б-2А,
Scott — штаб команде ваздушне мобилности, Сајбер центар америчког ваздухопловства, команда ваздухопловства округа Вашингтон, штаб команде за транспорт Оружаних снага САД, Источни центар за глобалне операције америчке Агенције за информационе системе одбране,
Arnold — највећи центар за тестирање америчког ваздухопловства и ваздухопловних компанија,
Langley-Eustis — штаб борбене команде Ратног ваздухопловства САД, Центар за интеграцију команде и контроле америчког ваздухопловства, 479. извиђачко крило, ловци Ф-22.

Прегледом база у чијој је близини пролетео кинески аеростат може се закључити да је балон могао да прикупи много вредних обавештајних информација које се углавном тичу америчког Ратног ваздухопловства. Шта је тачно успео да види и чује кинески аеростат нећемо ускоро сазнати. Али се може претпоставити да је дошло до огромног цурења тајних информација из система за комуникације и команду америчких Ваздухопловних снага.

Неодлучност америчке војне команде

Лет кинеског балона изнад САД изгледао је као шамар америчкој авијацији. Прелетео је изнад скоро читаве земље и дуго нису знали шта да ураде са њим. Бивши амерички председник Доналд Трамп захтевао је да балон обори.
Према доступним проценама, кинески балон је прелетео Сједињене Америчке Државе на висини од 18 до 25 км. Многи су сматрали да авиони неће моћи да га оборе. Међутим, максимална висина лета ловца Ф-16 је 18,5 км, а авиона Ф-15 и Ф-22 – 20 км. Према томе, балон је дуго летео на висини коју су авиони могли да достигну. На крају је аеростат оборе ракетом AIM-9X са термовизијским навођењем и високо експлозивном бојевом главом. Домет ове ракете је до 35 км.
Другим речима, америчко ваздухопловство имало је техничке могућности за обарање кинеског балона. То је могло да се уради изнад Аљаске чим је непознати балон, који није имао никакве ознаке, ушао у ваздушни простор САД. Али он је прелетео читаву Северну Америку са запада на исток. Зашто? Многи претпостављају да је ту америчка војна команда показала слабост и неодлучност. Тешко је наћи друго објашњење за невероватну чињеницу да је кинески балон два дана несметано летео изнад најважнијих ваздушних база америчког Ратног ваздухопловства.
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
СВЕТ
Пекинг признао: Балон изнад Латинске Америке припада Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала