- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли Лука заиста добија неопходну помоћ?

© AP Photo / LM OteroЛука Дончић
Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Као гром из ведра неба је стигла информација да ће Лука Дончић добити саиграча са шампионским титулама. Кајри Ирвинг, један од најбољих плејмејкера свих времена, али посве најћудљивији лик НБА лиге, обући ће дрес Даласа, али није јасно како ће све то изгледати.
Ирвинг је у лигу стигао као играч Кливленда и са том екипом је постао шампион, када се у ту екипу вратио Леброн Џејмс, али је потом уследио низ селидби.
Нигде Ирвинг није успео да пронађе себе, мало је недостајало и да добије доживотну забрану играња у НБА лиги због неприкладних коментара, а последња у низу драматичних епизода догодила се када је затражио да оде из Бруклина.
Прва и најконкретнија је била екипа Даласа за коју се већ неко време говори да жели да Дончићу обезбеди једног врхунског саиграча како би се повећале шампионске амбиције – али, да ли је то уопште могуће?

Подршка или не баш?

„Трејд за Ирвинга је покушај Даласа да учини Луку срећним. Такође они виде даје лига прилично отворена и да је вредно коцкати се. Истовремено, Бруклин је завршио са амбицијама за ову сезону, а Кајри нема идеју ко је. Надам се да ће то схватити“, прокоментарисао је легендарни тренер Џорџ Карл.
Прилично оштро, али и прилично тачно, што је Карл и морао додатно да образложи.
„Кајри мисли да је неко попут Карима Абдул Џабара или Махмуда Абдул Рафа. Али, он није ни нико од њих двојице. Није ни близу!“, навео је Карл.
Проблем у вези са Ирвингом је његов карактер, пречесто преузима ствари на себе, углавном у нападу, у одбрани је готово невидљив и лако га је напасти имајући у виду његову физичку констуцију.
Како се Дончић профилисао као сличан играч, питање је како ће њих двојица моћи да се снађу заједно на терену, упростимо – да ли ће им бити довољна једна лопта?

Шта кажу бројеви?

Ирвинг је навикао да буде лидер у својим екипама и из сезоне у сезону подиже број лопти које троши, просечно узима више од 20 шутева по мечу, а ове такмичарске године је шутирао и највише тројки у каријери, 8,7 по утакмици.
Проценти нису лоши, близу је најбољих у каријери, али је зато смањио број асистенција и има 5,3 у просеку што довољно говори о томе колико је био усмерен на свој поентерски учинак, више него на игру екипе.
Са друге стране и Дончић има своје највеће бројеве потрошњи лопти у каријери, из игре просечно шутира више од 22 пута по мечу, а смањио је број тројки, једну мање покушава него претходне такмичарске године, за укупно 7,8.
Најважнија Дончићева промена у односу на остатак каријере је број поена, убацује чак 33,4 по утакмици, што је значајно више од свог просека.

Елемент тренера

Чини се да Ирвинг има проблеме са поштовањем ауторитета, али то не би требало да буде проблем у Даласу где долази у руке Џејсона Кида, једног од најбољих плејмејкера свих времена и актуелног тренера те екипе.
Кид је још као кошаркаш стекао репутацију озбиљног, али помало нестабилног лика, а као тренер наставља са том праксом, уз још већи разлог за то спрам своје актуелне улоге.
Баш као такав Кид би могао да убаци Ирвинга у прави колосек и из њега извуче најбоље, односно како би тренер Карл рекао, да му помогне да се пронађе у комплетном систему.
Са друге стране, ћудљивост обе стране може да буде и двосекли мач јер Ирвингу мало треба да одустане од пројекта и погледа у свом правцу како би себи пронашао бољу средину и значајнију улогу.
Тако је било редом у Кливленду, Бостону и Бруклину и чини се да је крајње време да се са том праксом прекине, уколико Ирвинг буде желео да буде упамћен као врхунски кошаркаш, а не као свадљивац спреман на „бежанију“ у сваком моменту.
Кевин Дурент (лево) и Кајри Ирвинг - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
СПОРТ
Бомбастично појачање стиже у Тексас – да ли ће Лука бити „жртва“?
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
СПОРТ
Памтиће се дуел Јокића и Богдановића – Америка поново мора да се поклони Сомборцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала