- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто острво други пут није имало слуха за „Лудака“

© AFP 2023 / OLI SCARFFМарсело Бјелса
Марсело Бјелса - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Чувени аргентински стручњак Марсело Бјелса (67) обележио је јануар у енглеском фудбалу. Мало је недостајало па да седне на клупу премијерлигаша Евертона, али се клуб из Ливерпула на делу уверио у његове принципе од којих не одустаје ни за милиметар.
Популарни „Лудак“ слетео је крајем јануара у Лондон одакле је продужио у Ливерпул на завршне преговоре са клубом са „Гудисон Парка“. Изгледало је да је све договорено, јер је Марсело потегао пут чак из Бразила.
Некадашњи трнер Лидса требало је да наследи Френка Лампарда на клупи „Карамела“ у покушају да сачува трофејни клуб у елитном рангу енглеског фудбала, међутим...
Током преговора са управом Евертона, Бјелса је истакао да не познаје довољно играчки кадар и да му је за упознавање потребно три или четири месеца. Иначе, Аргентинац никада у каријери није преузимао клуб усред сезоне, увек је кретао од почетка.
Бјелса је понудио управи Евертона да преузме развојни тим до 23 године и у наставку сезоне прати утакмице првог тима како би се подробније упознао са снагом играчког кадра. Такође, тражио је ангажман и за осморицу својих помоћника који га прате у свим клубовима, али на Гудисону на то нису пристали.
Уместо Бјелсе, одлучили су се за Шона Дајша, некадашњег тренера Барнлија, који је дебитовао минулог викенда на клупи чувених „Карамела“ победом над лидером Арсеналом од 1:0.
Аргентинац се, на одушевљење навијача Лидса, који и даље жале због његове смене после прелепе три и по сезоне (у којима је вратио „Беле“ у елиту после 16 година), вратио кући у Розарио где ће сачекати неку нову прилику за посао.

Потегао бомбу на своје навијаче

Марсело Бјелса је познат у свету фудбала под надимком „Лудак“ (El Loco - на шпанском). Иако никада у каријери није водио велике тимове, многи га сматрају најбољим тренером на свету, а међу ученицима које је инспирисао су Пеп Гвардиола, Дијего Симеоне и Маурисио Покетино.
Његова аутобиографија под насловом „Kвалитетно лудило: Живот Марсела Бјелсе“, привукла је пре неколико година изузетну пажњу јавности због детаља који су у њој описани.
Марсело воли да каже да „умре после сваког пораза“ и изгледа да је својевремено заиста био спреман за то, пошто је извукао ручну бомбу пред тврдокорним навијачима свог клуба Њуелс Олд Бојса после понижавајућег пораза од Сан Лоренца од 6:0 у оквиру Kопа Либертадорес 1992. године.

„Умро бих после сваког пораза, а та недеља је била паклена. Kада се догоди пораз такве магнитуде, закључак је да је тренер најодговорнији“, испричао је Бјелса.

То је схватио убрзо после пораза. Припадници хулиганске банде Њуелса појавили су се на вратима његовог дома у Розарију једне вечери. Било их је око 20, тражили су да изађе и суочи се с њима. То је и урадио, изашао је држећи ручну бомбу у руци.
„Ако не одете одмах, активираћу је. И отишли су одмах“, испричао је Бјелса.

Лудило које исијава из очију

Ову причу је потврдио касније и један од навијача који је био присутан те вечери у интервјуу једном аргентинском листу.
„Лудило му је исијавало из очију. Нико није смео да га погледа, сви су буљили у бомбу у његовој руци. Очекивали смо да изађе пред нас с пушком, никако с бомбом“, испричао је навијач.
Највећа љубав Марсела Бјелсе је његов некадашњи клуб Њуелс Олд Бојс из његовог родног града Розарија, на југу Аргентине.

Отац „Турчин“ који не подноси Марсела

Бјелсин отац Рафаел, звани „Турчин“, био је навијач градског ривала Розарио Сентрала и често се свађао са сином јер је мрзео његов стил фудбала.
То је велико ривалство, а колико огромно нека посведочи и детаљ из интервјуа који је 1998. године Бјелсин отац дао једном аргентинском листу.
„Никада нисам видео Марсела како игра, ни како тренира свој тим. Није да не волим фудбал, то је само зато што сам навијач Сентрала и што волим нешто другачији стил, са много мање маркирања и пресинга. Причамо о томе сваки пут када дође кући. Марсело има своје виђење свега и каже да мора да тренира свој тим да победи“, рекао је Рафаел Бјелса.
Иначе, стадион Њуелс Олд Бојса носи име „Марсело Бјелса“, а пре неколико година је као тренер Лидса донирао два милиона евра од зараде за изградњу клупског интерната у коме ће стасавати нови аргентински таленти.
Ипак, оно што је највећа величина Марсела Бјелсе је његова фудбалска заоставштина, а привилегију да постану део ње ипак неће имати објективно напаћени навијачи Евертона.
Њихова управа није имала слуха за овог фудбалског генија.
Душан Тадић, Ајакс - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
СПОРТ
Великан у кризи каква се не памти – ни Тадић нема решење: „Изгубили смо се“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала