- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Небензја о хемијском инциденту у Сирији: Инсинуације и исполитизовани извештај ОЗХО

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја позвао је генералног директора Организације за забрану хемијског наоружања (ОЗХО) Фернанда Аријаса да открије изворе информација из последњег извештаја Групе за истрагу и идентификацију у вези са наводним хемијским инцидентом у сиријском граду Дума у априлу 2018. године.
Подсетимо, та група при ОЗХО је раније објавила извештај у којем је изнела закључак да је сиријска авијација извела напад уз примену хемијског оружја у граду Дума.

„Да ли можете да откријете извор информација на основу којих је начињен извештај? Имајући у виду да су инсинуације које се у њему налазе оперативно искористиле САД, Велика Британија, Француска и Немачка, пожуривши да изнесу још један низ антируских оптужби у заједничком саопштењу министара спољних послова, нема сумње да је документ исполитизован“, рекао је Небензја на седници СБ УН.

Небензја је поново указао на да је видео из Думе инсцениран и да тврдње Групе за истрагу не одговарају законима физике и запитао како је група могла да изврши анализу остатака балона који су учествовали у инциденту ако су оба уништена током израелског удара на сиријску ваздушну базу.

„Реално обајшњење је да су те балоне с хлором унели представници ‘Белих шлемова’ “, рекао је Небензја, додајући да су представници ОЗХО игнорисали постојеће доказе и да се тако Технички секретаријат ОЗХО претворио у беспомоћни механизам Запада.

Руски амбасадор у УН је додао и да САД лажу када тврде да Русија није дозволила инспекторима ОЗХО да посете сиријски град.
Инцидент у граду Дума у Источној Гути се догодио 7. априла 2018. године, а како се наводи у извештају, у нападу коришћена „токсична хемикалија, вероватно хлор“. У документу се наводи да су боце са хлором бачене из ваздуха и то је омогућило неким западним земљама да за напад окриве сиријску авијацију.
Касније је објављен документ са оценом експерта ОЗХО-а Јана Хендерсона у којем се наводи да „запажања извршена на две локације, заједно са накнадним анализама, сугеришу да су, највероватније, боце стављене, а не бачене из ваздуха“.
Као доказ хемијског напада, организација „Бели шлемови“ користила је снимке на којима се виде становници Думе, укључујући децу, које лекари наводно покушавају да спасу од дејства токсичних супстанци.
Министарство спољних послова Русије саопштило је да је сврха приче о употреби токсичних супстанци у сиријској војсци да штити терористе и оправдава могуће нападе споља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала