- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у Донбасу - Sputnik Србија

УЖИВО Порука из Запорошке области: Наша војска спремна ће дочекати немачке и америчке тенкове

Пратите нас
У току је 349. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају се борбе за Артјомовск, док се линија фронта у Запорошкој области стабилизовала. Украјинске снаге су гађале трафостаницу у Новој Каховци, због чега је град остао без струје и воде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:46 07.02.2023
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак тврди да Украјина не врши нападе на руску територију, а Кијев оружје које је испоручио Запад користи за одбрану.
„Још једном о основним стварима за наше партнере. Украјина не врши нападе на територију Русије. Оружје које нам дају савезници користи се за одбрану, деокупацију територија и уништавање непријатељских складишта. Ракете већег домета и јуришни авиони неопходни су за ефикасну противофанзиву Оружаних снага Украјине“, написао је Подољак на свом Твитеру.
21:46 07.02.2023
Раније најављена испорука 14 тенкова „леопард 2“ Украјини биће реализована до краја марта, изјавио је током посете Кијеву немачки министар одбране Борис Писторијус.
Министар је у интервјуу издању „Билд“ такође рекао да се лично упознао са украјинским посадама које ће добити тенкове и које ће ускоро отићи у Немачку на обуку.
21:20 07.02.2023
Немачки министар одбране Борис Писторијус током посете Кијеву дао је интервју „Билду“ током којег има неумесне коментаре на рачун руског председника Владимира Путина, рекавши да би свет био бољи без њега.
"Несумњиво и апсолутно", одговорио је Писторијус на питање новинара.
21:17 07.02.2023
Амерички Стејт департмент одобрио је могућу продају вишецевних бацача ракета „хајмарс“ и другог наоружања у вредности од 10 милијарди долара Пољској, саопштила је Агенција за безбедносну сарадњу Министарства одбране САД.
У саопштењу се наводи да је амерички спољнополитички ресор поред продаје „хајмарса“ одобрио и продају пратеће опреме у наведеној вредности.
Такође се додаје да је Варшава раније тражила од Вашингтона дозволу за набавку 18 поменутих система.
20:41 07.02.2023
Небензја о изгледима за мир у Украјини
Изгледи за мирно решавање сукоба у Украјини биће извеснији када престане пумпање Кијева оружјем и када Запад саслуша шта Русију брине, изјавио је на конференцији за новинаре стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.
Одговарајући на питање да ли ће доћи до мира у Украјини ове године, Небензја је рекао да се „сви надају миру“.
19:27 07.02.2023
Запорошка област потпуно је спремна да дочека немачке тенкове „леопард“ и америчке „абрамс“ који су испоручени украјинској војсци, изјавио је члан главног савета регионалне администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„За сада нема таквих тенкова на запорошком делу линије фронта. Али врло добро знамо да је то озбиљно оружје и наша војска спремна је да га дочека потпуно наоружана“, рекао је Рогов за Спутњик.
Према његовим речима, у Запорошку област су већ ступили у службу хеликоптери МИ-8, класификације „Сапсан“.
„Они су наоружани великим бројем вођених ракета ‘атака’, као и разним типовима бојевих глава, укључујући термобаричне. Заправо, један такав хеликоптер може да уништи десет тенкова, као што су ‘леопард’ и ‘абрамс’“, нагласио је Рогов.
Он је истакао да какво год оружје да западне земље испоруче Украјини, све ће се то за „режим Зеленског“ завршити поразом.
19:08 07.02.2023
Немачка влада је и званично потврдила информације о томе да је Кијеву одобрена испорука 178 тенкова "леопард 1".

„Федерална влада испоруком тенкова ‘леопард 1 А5’ пружа подршку Украјини кроз европско јединство и тесну сарадњу са међународним партнерима. Колико ће борбених тенкова бити достављено Украјини зависи од ремонта који морају да прођу“, наводи се у саопштењу објављеном са сајту владе.

18:36 07.02.2023
Украјински портал „Страна“ тврди да би украјински војници у најскорије време могли да изгубе пут који повезује Артјомовск са Славјанском. Борци који га држе морају да одступају у сваком сукобу са руским снагама.
„Украјинска 30. бригада, која се налази код Бахмута, нема муницију, па се повлачи када дође у сукоб са Русима, због чега би пут Бахмут-Славјанск могао бити изгубљен у најскорије време“, наводи се у саопштењу портала на Телеграму.
18:20 07.02.2023
Холандија ће заједно да Немачком и Данском испоручити Украјини 100 тенкова "леопард 1" и муницију, саопштила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.
17:41 07.02.2023
Сенат Француске усвојио резолуцију којом се позива на повећање испорука оружја Кијеву
Француски Сенат усвојио је већином гласова резолуцију којом се власти земље позивају да повећају испоруке оружја Украјини.
Према саопштењу Сената на Твитеру, „ЗА“ је било 324 гласа, док је „ПРОТИВ“ било 16 гласова.
Иницијатор резолуције је француски сенатор, лидер групе у Сенату „Група независних“ Клод Малур.
17:40 07.02.2023
Немачки министар одбране Борис Писторијус је без раније најаве посетио Кијев и том приликом је украјинском министру одбране Алексеју Резникову предао је макету тенка „леопард 2“ чија је испорука Кијеву раније најављена у Берлину.
„У Кијев је стигао први ‘леопард 2’. Биће их више. Хвала немачком канцелару Олафу Шолцу, мом колеги Борису Писторијусу и целом немачком народу“, написао је Резников на Твитеру.
16:59 07.02.2023
Немачка влада одобрила је испоруку Кијеву 178 тенкова "леопард 1", објавио је "Шпигл".
Део тенкова биће испоручен овог лета, али већи део следеће године, наводи "Шпигл".
15:59 07.02.2023
Вашингтон троши на десетине милијарди долара на Украјину циљу распиривања конфликта који не одговара националним интересима Америке осим што ће бити задовољени апетити америчких произвођача оружја, изјавио је републикански конгресмен Мет Гец на заседњу Конгреса.

„Колико ћемо још да потрошимо на Украјину? Постоји ли нека граница? Председник Бајден ће нам рећи како морамо још много тога да урадимо за Кијев“, рекао је он и додао да Бела кућа сваки дан прелази сопствене црвене линије испоручујући украјинској војсци све јаче наоружање.

„То је ескалација а ми смо се нашли у рукама лидера којима се не може веровати... Можемо и морамо да инсистирамо на миру“, рекао је конгресмен.
Подсетимо, Бајден ће данас у Конгресу одржати говор о станју нације а једна од главних теме његовог обраћања биће обнављање америчке лидерске улоге у свету на примеру сукоба у Украјини и стратешког супарништва с Кином.
15:17 07.02.2023
Америка у децембру повећала и извоз и увоз из Русије
Сједињене Државе су у децембру прошле године повећале извоз у Русију на 112,8 милиона долара у поређењу са 62,6 милиона колико је остварено у новембру, а када је реч о увозу он је у последњем месецу прошле године повећан на 638,4 милиона долара док је у новембру та бројка износила 594,3 милиона долара.
Због антируских санкција показатељи су, међутим, далеко нижи него у децембру 2021. године када је амерички извоз у Русију износио 547,3 милиона долара, а увоз из Русије – скоро 1,9 милијарди долара.
15:08 07.02.2023
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Специјална операција у Украјини
Брифинг руске војске: Украјинске снаге трпе губитке у више праваца
13:03 07.02.2023
Кијев припрема другу линију одбране у ЛНР уочи повлачења
Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране у ЛНР уочи могућег повлачења, саопштио је командант специјалне јединице „Ахмат“ и заменик команданта другог армијског корпуса Народне милиције ЛНР Апти Алаудинов за телевизију „Русија 1“.
„Мислим да је недвосмислено питање да ће украјинска војска морати да се повуче. Припремају положаје, другу линију одбране, припремају ешалон. Међутим, мислим да и они сами схватају да ће морати да се повуку. Противник активно ради на подизању другог ешалона линије одбране“, рекао је Алаудинов.
Како је додао, Кијев покушава да задржи положаје те стога пребацује резерве и из правца Харкова и Херсона, али трпи велике губитке.
„Ситуација се развија веома повољно у зони наше одговорности. И ми напредујемо, као и наши суседи са леве стране, ДНР. Јуче је заузето веома озбиљно упориште", рекао је Алаудинов.
12:43 07.02.2023
Њујорк тајмс: Украјинска војска трпи велике губитке, војници се жале на мањак оружја и муниције
Амерички лист Њујорк тајмс преноси да је украјинска војска претрпела тешке губитке у Донбасу, као и да се војници жале на недостатак оружја и муниције.
Лист наводи да је у једној од болница близу фронта, на територији која је под контролом Кијева, мртвачница била препуна тела украјинских војника, док су у другој болници носила са рањеницима стајала чак и у ходницима, као и да су готово целог дана пристизала возила хитне помоћи.
„Украјински војници, измучени после готово 12 месеци жестоких борби... говоре д имају тенкове и артиљерију, али да ни једног, ни другог немају довољно, а да муниције имају много мање него противник“, наводи лист.
11:53 07.02.2023
Кијев: Можемо да нападамо циљеве у Русији и оружјем наше производње
Секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексеј Данилов тврди да украјинска војска може да изводи нападе на циљеве на територији Русије уз помоћ оружја које је произведено у Украјини.
„Што се тиче руске територије, нико нам не забрањује да уништавамо циљеве уз помоћ оружја произведеног у Украјини. Имамо ли такво оружје? Да“, рекао је Данилов телевизијском каналу Си-Ен-Ен.
САД су објавиле да ће Украјини испоручити нову војну помоћ у вредности од 2,2 милијарде долара. Нови пакет обухвата противваздухопловне системе и ракете великог домета за вишецевне ракетне системе ХИМАРС, саопштио је Пентагон.
Амерички војни ресор је саопштио да препушта Кијеву да сам размотри могућност да ли ће далекометне пројектиле користити за нападе на Крим.
11:25 07.02.2023
Шојгу: Руске снаге ослободиле Соледар, успешне операције у подручју Угљедара и Артјомовска
Оружане снаге Русије су у правцу Доњецка и Запорожја ослободиле Соледар, Клешчејевку, Подгорно, Краснопоље, Благодатно, Лопково и Николајевку, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Тренутно се успешно развијају војне операције у подручју Угљедара и Артјомовска“, додао је он.
11:22 07.02.2023
Кијев уверен да је „питање времена“ када ће добити ловце Ф-16 од САД
Секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексеј Данилов тврди да ће САД испоручити Украјини ловце Ф-16, те да је то само „питање времена“.
„То је само питање времена када ћемо добити Ф-16... Они ће сигурно бити достављени... Нажалост, за сада ми губимо људе“, рекао је Данилов за телевизијски канал Си-Ен-Ен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала