- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа и Пентагон одговорили на тврдње новинара о умешаности у диверзије на „Северним токовима“

© AP Photo / Andrew HarnikБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Након што је амерички новинар Симор Херш обелоданио да су амерички рониоци поставили експлозив на гасоводу "Северни ток", а да су га три месеца касније активирали Норвежани, огласила се Бела кућа наводећи да је у питању потпуна лаж.
„То су лажне и апсолутно измишљене тврдње“, наводи прес служба Беле куће.
Поред тога, портпарол америчког Пентагона изјавио је за Спутњик да Сједињене Државе немају никакве везе са прошлогодишњим дизањем у ваздух руских гасовода Северни ток.
Такође, прес служба ЦИА је објавила саопштење у којем су навели да је оно што је објављено у потпуности лаж. Наиме, Херш је навео да је наредбу да се изведе диверзија дао директор ЦИА Вилијам Бернс.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је претходно да је Русија више пута говорила о умешаности Америке и држава НАТО у експлозије на гасоводима „Северни ток“ и да наводе које је сада изнео амерички новинар Симор Херш треба да коментарише Бела кућа.
Херш, лауерат Пулицерове награде, наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО „Baltops“ у лето 2022. године поставили експлозив испод цевовода а да су га три месеца касније активирали Норвежани. Како наводи Херш, амерички председник Џозеф Бајден одлучио се за диврзију после девет месеци тајних дискусија са тимом за националну безбедност.
Подсетимо, напади на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току“ и „Северном току 2“ догодили су се 26. септембра. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала