- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши министар на оптуженичкој клупи: Раскинуо споразум са „Гаспромом“ и нанео штету Бугарској

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица гасовода
Компресорска станица гасовода - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Бивши бугарски министар енергетике Александар Николов оптужен је за наношење штете државном добављачу гаса компанији „Булгаргас“, саопштио је Бугарски национални радио.

Како је прецизирано, тужилаштво је саопштило да су Николов и бивши директор „Булгаргаса“ Људмил Јоцов „намерно поступали неекономично" чиме су угрозили рад компаније. Оптужница је подигнута и против једног од заменика Николова.

Како је појаснила адвокат Николова Ина Лулчева, повод је одлука бившег бугарског министра који је одбио да Бугарска плаћа руски гас по новој шеми у рубљама. Николов тврди да је такав развој догађаја резултат „уцена“ „Гаспрома“.
„Све се своди на то да на крају Бугарска пристала на уцене 'Гаспрома' и Русије па је ситуација дошла до овога. Нема смисла да се говори о оптужници и правном делу. Питање је какви ће се закључци извући из овога“, рекао је Николов.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла саопштио да обуставља испоруке гаса Бугарској због одбијања земље да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Уследили су преговори са САД о испорукама течног природног гаса, док је, како су саопштавали многи посланици и стручњаци, земља и даље наставила да купује руски гас, али преко посредника.
Бивша владајућа странка ГЕРБ затражила је прошлог лета од Државне агенције за националну безбедност да изврши проверу због сумње да је Бугарска, након прекида директних испорука гаса по уговору са руском компанијом „Гаспром“, користила посреднике за куповину истог, што је повећало цену гаса за скоро 30%.
Бивши министар енергетике Румен Овчаров саопштио је у новембру да је Бугарска морала да преплати више од 400 милиона евра због обуставе испорука од „Гаспрома“.
Компресорска станица гасовода - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СВЕТ
Бивши министар енергетике Бугарске: Преплатили смо гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала