https://sputnikportal.rs/20230208/italijanski-pekar-pravi-hleb-sa-prahom-od-insekata-podseca-na-lesnik-1150654719.html
Италијански пекар прави хлеб са прахом од инсеката: „Подсећа на лешник“
Италијански пекар прави хлеб са прахом од инсеката: „Подсећа на лешник“
Sputnik Србија
Италијанска пекара планира да продаје векне хлеба направљене од праха прерађених цврчака. 08.02.2023, Sputnik Србија
2023-02-08T20:43+0100
2023-02-08T20:43+0100
2023-02-08T20:43+0100
живот
живот
италија
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/19/1125445468_0:120:1280:840_1920x0_80_0_0_1884e6fcbca075eda706022752d7e655.jpg
Енрико Мурдоко, кувар који води локални ланац ресторана у Торину, рекао је италијанским медијима да је експериментисао са мешавином праха од цврчака и сицилијанских житарица како би омекшао укус теста.Мурдоко очекује да ће регулатори ЕУ дозволити локалној фарми, која увози прах за крикет из Вијетнама и продаје га као храну за животиње, да такође прави и прах за људску исхрану.Прерађени цврчци се већ користе као састојци у неким земљама ЕУ.Фалко, компанија са седиштем у Алифеу, у јужној Италији, продаје крекере направљене од праха за крикет.„Можда ћете бити преплашени кад помислите да једете инсекте, али крикет је заправо нова здрава храна“, наводи компанија на својој веб страници.Европска комисија прошлог месеца донела је одлуку да се делимично одмашћени цврчци у праху могу пласирати и продавати као састојци у храни у ЕУ. Прашак се понекад користи као адитив да би производи били богатији протеинима, преноси РТ.
https://sputnikportal.rs/20230127/cetiri-vrste-insekta-odobrene-za-jelo-sta-ce-se-sve-naci-na-evropskim-trpezama-1149997950.html
италија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/19/1125445468_0:0:1280:960_1920x0_80_0_0_3b4ae3e44b9b278a856fa743766f8719.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
живот, италија, магазин
Италијански пекар прави хлеб са прахом од инсеката: „Подсећа на лешник“
Италијанска пекара планира да продаје векне хлеба направљене од праха прерађених цврчака.
Енрико Мурдоко, кувар који води локални ланац ресторана у Торину, рекао је италијанским медијима да је експериментисао са мешавином праха од цврчака и сицилијанских житарица како би омекшао укус теста.
„Посебно сам задовољан кором и распоном укуса“, изјавио је за лист Коријере дела сера и оценио да га укус подсећа на лешник.
Мурдоко очекује да ће регулатори ЕУ дозволити локалној фарми, која увози прах за крикет из Вијетнама и продаје га као храну за животиње, да такође прави и прах за људску исхрану.
„Желим да свој хлеб пустим у производњу почетком марта“, објаснио је кувар. Он је додао да ће због већих трошкова производње и због тога што ће се хлеб правити по мери, цена бити око 18-20 евра по килограму.
Прерађени цврчци се већ користе као састојци у неким земљама ЕУ.
Фалко, компанија са седиштем у Алифеу, у јужној Италији, продаје крекере направљене од праха за крикет.
„Можда ћете бити преплашени кад помислите да једете инсекте, али крикет је заправо нова здрава храна“, наводи компанија на својој веб страници.
Европска комисија прошлог месеца донела је одлуку да се делимично одмашћени цврчци у праху могу пласирати и продавати као састојци у храни у ЕУ. Прашак се понекад користи као адитив да би производи били богатији протеинима,
преноси РТ.