- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Звезди је „поклонио“ Просинечког, али Ћиро није стигао на Маракану: „Не жалим“

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICМирослав Ћиро Блажевић
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Мирослав Ћиро Блажевић један је од највећих тренера с ових простора, а иако је водио велики број клубова и репрезентација, није седео на клупи Црвене звезде. Наводно, било је контакта, чак је и све било договорено, али човек који је на Маракану из Динама послао Роберта Просинечког, није завршио у Љутице Богдана 1.
Ћиро Блажевић који је преминуо од дуге и тешке болести, рака панкреаса који му се трипут враћао, изјавио је својевремено да је имао вербални договор око доласка у Црвену звезду на позицију тренера, али се то на крају није догодило.
Наводно, односно према речима „тренера свих тренера“ у једном од бројних интервјуа, то су стопирали челници славног српског клуба.
„Имао сам позив Ивана Стамболића да преузмем Црвену звезду. Нећу открити које године су вођени разговори, али је све било договорено. Ипак, Џајић и Цветковић су блокирали долазак уз речи, где ће Хрват да буде тренер Звезде", гласиле су речи Ћире Блажевића, који није жалио због таквог епилога,
„Није ми жао јер сам динамовац и најдража ми је титула из 1982. године када сам завршио испред Звезде", појаснио је Ћиро.
А Блажевић је Звезди поклонио једног од највећих играча у њеној пребогатој историји - Роберта Просинечког, за ког је рекао да никада неће бити велики фудбалер и да ће појести тренерску диплому ако се то обистини. После тога је 18-годишњег Просинечког најурио у Црвену звезду.
Ипак, касније се Ћиро бранио да је то рекао како би додатно мотивисао "Великог жутог" да досегне висине у које се винуо. Развили су однос као отац и син. Стално је Ћиро причао да без Просинечког Хрватска не би била трећа на свету у Француској 1998. године.
Управо је та Француска била зенит Ћирине тренерске каријере. Водио је касније и Босну и Херцеговину, али ће остати златним словима уписана та бронза са "коцкастима" 1998. године.
И ту се подигла велика прашина око Ћире и Просинечког, пошто га је у полуфиналу против Француске оставио на клупи све до 90. минута. Хрвати су водили 1:0, али је Лилијан Тирам са једина два гола у репрезентативног дресу оставио Хрватску без финала.
„Без Роберта Просинечког не бисмо били трећи на свету. Он ми је замерио третман у мечу против Француске, али сам га свесно, из тактичких разлога оставио на клупи и не мислим да сам погрешио", поручио је Блажевић у једном од интервјуа.
Да су Ћиро и Роби одавно закопали ратне секире и да су заиста имали посебан однос упркос свему што се догодило у прошлости потрдиле су Блажевићеве речи.
„Просинечки је Хрват ког ја волим посебно и поштује све што је хрватско. Немам примедбу на њега. Моја жена воли Севиљу и жели да вити тај град како треба. Он из Загреба иде са њом у Севиљу да јој покаже све. То је однос Просинечког и Ћира и његове породице“, рекао је Блажевић.
Ћиро је водио двадесетак клубова, са Динамо Загребом освојио је првенство Југославије 1982. године. Освојио је и Куп Југославије годину дана касније. Првак хрватске лиге био је 1993. и 20023. године. Освојио је Куп Хрватске 1994. и Суперкуп Хрватске 2002. године.
У Швајцарској је са Грасхоперсом освојио титулу 1984. године, док је са Хајдуком из Сплита 2005. године освојио хрватски Суперкуп.
Највећи успех у каријери свакако му је треће место са Хрватском на Мундијалу у Француској 1998. године.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Катар 2022
ЕКСКЛУЗИВНО Прогноза великог Ћире Блажевића за пласман Србије на Мундијалу
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Напустио нас је „тренер свих тренера", остало је чувено: „Па, код куће сте, сине мој“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала