- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Напустио нас је „тренер свих тренера", остало је чувено: „Па, код куће сте, сине мој“

© AP Photo / AMEL EMRICМирослав Ћиро Блажевић
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Вест да је у 88. години преминуо „тренер свих тренера“ Мирослав Ћиро Блажевић растужила је регион и фудбалски свет. Изгубио је госн Ћиро битку са раком, али ће се памтити његова невероватна харизма, његове увек крајње искрене речи, неретко зачињене оним мангупским псовкама, на које нико није могао да остане имун.
Према Ћири Блажевићу нисте могли да будете равнодушни. Или сте га волели и смејали се његовим форама или вам је био крајње антипатичан. Свако ко је бар једном имао прилику да разговара са њим или да га слуша на ТВ-у или преко радија, да прочита неки од његових бројних интервјуа, то ће потврдити.
Имао сам част и привилегију да са Ћиром Блажевић неретко причам о нашој великој заједничкој љубави – фудбалу.
Он је причао, ја сам слушао, упијао, хватао белешке, смејао се. Ипак, давао сам себи за право да му каткад и доскочим, јер сам се претходно „наоружао знањем“.
Тако су се наши разговори, интервју претворили у својеврсну малу традицију, а госн Ћиро Блажевић ме је ословљао са: „београдска симпатија по лопти“. Увек су то били лепи и пријатни разговори о најважнијој споредној ствари.
Почели смо сарадњу још 2007. године, када сам крчио свој новинарски пут у дневном листу АЛО!. Управо је ту, нешто касније, и „рођена“ једна култна изјава старог шармера Ћире Блажевића, који је разговор водио с мојим старијим колегом Николом Кавазовићем, који је касније прешао у тренерске воде и био селектор Таџикистана, Шри Ланке.
Никада нећу заборавити како смо сви дословце попадали са столица када је Каваз спустио слушалицу. На питање где је Србија у односу на Хрватску која је редовни актер највећих фудбалских смотри, Ћиро је у свом стилу испалио: „Па, код куће сте сине мој".
И убо је право у мету. Ми смо имали наслов за дуплерицу, а Ћиро нам је оголио истину, јер нисмо били актери Европског првенства 2012. године у Украјини и Пољској. Ево, ни 11 година касније Србија није отишла на ЕВРО, а агонија траје још од 2000. године и Белгије и Холандије.
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Катар 2022
ЕКСКЛУЗИВНО Прогноза великог Ћире Блажевића за пласман Србије на Мундијалу
Касније сам углавном био ја тај који је причао са Ћиром Блажевићем и верујте, увек сте од њега имали неку врсту ексклузиве. Знао је и волео да опсује, „сине мој", била је његова узречица, али никада се нико на њега није наљутио због непримереног речника, јер је то чинио крајње спонтано и са стилом.
Никада Ћиро није прешао границу доброг укуса. Остао ми је урезан у сећању наш последњи интервју, непосредно пред почетак Мундијала у Катару.
Ставио је тада поприличан терет на леђа Драгану Стојковићу Пиксију, поручивши преко Спутњика, да Србија има огроман концентрат потенцијала и да би могла и морала више него Ћирина Хрватска с Мундијала у Француској 1998. када су били трећи.
Нажалост, није се то догодило. А мени ђаво није дао мира, па сам после краха Орлова на Блиском истоку позвао још једном госн Блажевића да га питам како је видео све оно што се издешавало у Катару.
„Не могу да причам сине мој. Једе ме ова болест. Не могу на ноге, не могу да устанем из кревета. Само лежим и примам инфузије, питање је дана када ће ме болест узети и када ћу напустити овај свет“, рекао је тужним гласом Блажевић и натерао ми сузе на очи.
Наслућивао сам да је то наш последњи разговор. Отишао је „тренер свих тренера“, али ће се памтити његове изјаве и оно чувено: „Па, код куће сте сине мој“.
Нека му је лака земља...
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Преминуо Ћиро Блажевић
Душан Влаховић, Филип Костић, Јувентус - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СПОРТ
„Стара дама“ на српски погон – Влаховић стрелац после два месеца, уписао се и Костић
Звезда - Војводина - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СПОРТ
Царевић је стигао из Барселоне и господарио је на Маракани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала