- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новак: Европска унија легализује сиво тржиште нафте

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаГаспром
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Руски нафтни деривати и даље су тражени у земљама Европске уније што потврђује одлука да се две врсте деривата изузму из санкција које подразумевају ограничење цене, саопштио је потпредседник Владе Русије Александар Новак.

„Јуче је у прописе Европске уније уведена још једна измена, изузетак. То још једном потврђује да су у Европи тражени наши нафтни деривати, пошто су европски политичари показали да њихови поступци пркосе свакој логици и да доносе такве одлуке не размишљајући како ће се извући из такве ситуације“, оценио је Новак.

По његовим речима, изузимање једног броја нафтних деривата из санкција представљају легализацију „сивих шема за испоруке горива“.
„Дакле, Европи су потребни наши ресурси и сматрам да су сви ти изузеци у у ствари легализација тих сивих шема које се већ реализују због неефикасних одлука европских политичара које су донете у 2022. години“, оценио је Новак.
Истовремено је упозорио да без руског горива Европу чекају дефицит и раст цена.

„Те одлуке још једном показују да ипак треба мислити о будућности. Ако се будемо руководили таквим одлукама као што су ембарго и увођење граничних цена – у будућности може доћи до великог дисбаланса, дефицита енергената, смањења улагања у ту сферу“, појаснио је он.

Новак је уједно истакао да је тренутно ситуација у руској нафтној индустрији стабилна.
„Видећемо како ће се ситуација развијати. Сигуран сам да ће наша индустрија радити према плану, стабилно“, казао је он.
Русија ће до марта донети одлуку о реципрочним мерама на ограничење цене руских нафтних деривата које су увеле земље ЕУ и Г7, рекао је Новак.
Забрана испоруке нафтних деривата из Русије у ЕУ ступила је на снагу 5. фебруара. Два месеца пре тога ступио је на снагу ембарго на увоз руске нафте. Европска комисија је појаснила да под ограничење цене руског горива не потпадају нафтни производи који су „значајно прерађени у трећој земљи”, као и уколико су произведени у трећој земљи мешањем руске и стране нафте.
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РУСИЈА
ЕУ увела изузетке за две врсте руских нафтних деривата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала