- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављен транскрипт: Шта је Клинтон обећао Јељцину 1993. године

© Sputnik / Дмитрий Донской / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Бил Клинтон и председник Русије Борис Јељцин
Председник САД Бил Клинтон и председник Русије Борис Јељцин - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Бивши амерички лидер Бил Клинтон је током разговора са првим руским председником Борисом Јељцином обећао да ће радити на „тесној сарадњи“ са Русијом – и то у време када су његови сарадници квалификовали постсовјетски простор као „најопаснији политички хаос“, наводи се у документима које је објавио Национални архив САД.
Наиме, нови декласификовани документи америчког Националног архива садрже и стенограм телефонског разговора двојице бивших лидера који је вођен 23. јануара 1993. године. Први руски председник тада је честитао америчком колеги на инаугурацији неколико дана након церемоније.

„Сигуран сам да ћемо заједно успоставити најтешњу могућу сарадњу између САД и Русије“, поручио је својевремено Клинтон руском колеги.

Истовремено је додао да у тешким временима за евроазијски континент Москва и Вашингтон треба да сарађују. Клинтон је такође казао да је потребно започети рад у циљу напретка по питању Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања.
Поред тога, Клинтон је саопштио Јељцину да је Строб Толбот, каријерни дипломата и стручњак за Русију, задужен за процену програма сарадње Вашингтона и Москве. Према другом документу, Толбот је окарактерисао Русију и простор бившег Совјетског Савеза као „највећи и најопаснији политички хаос на Земљи“.
Председник Русије Борис Јељцин и председник САД Бил Клинтон током састанка у Великој Британији 1989. - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2018
„На крају сам наишао на њега“: Објављен транскрипт разговора Јељцина и Клинтона о Путину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала