- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски амбасадор у Београду: Потребни су ћебад, шатори, грејна тела – захвални смо Србији на подршци

© AP Photo / Omar SanadikПоследице разорног земљотреса у Сирији
Последице разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Представници турског града Газиjантепа требало је да 22. фебруара буду у Београду с којим је договорено братимљење. Mеђутим, разоран земљотрес је планове отказао. У међувремену, грађани Београда али и других српских градова јављају се турској амбасади и нуде помоћ.
Број рачуна на који је могуће уплатити новац за грађане Турске погођене земљотресом истакнут је на друштвеним мрежама турске амбасаде у Београду. Амбасадор Хами Аксој истиче да је из Србије пружена велика подршка.
Амбасадор Аксој је рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ.
„Одмах се обратио председник Александар Вучић и упутио изразе саучешћа. Српски држављани нам непрекидно шаљу поруке преко мејла и друштвених мрежа у жељи да помогну. Амбасада је преузела улогу координатора и на нашим друштвеним мрежама могу се наћи бројеви рачуна Црвеног полумесеца и Управе за ванредне ситуације Турске (АФАД)“, изјавио је амбасадор Аксој за РТС.
Такође, отворен је и динарски рачун у „Халк банци“, на који се упућују сви грађани Србије који желе да помогну.
„Саставили смо и листу ствари које су потребне у зимским условима, као што су ћебад, шатори, чизме, џемпери и опрема за грејање. Користимо магацин једне реномиране турске фирме у Србији, помоћ је почела да пристиже и ту помоћ ћемо у најкраћем периоду отпремити у Турску. Желео бих да захвалим свим пријатељима из Србије на несебичној помоћи“, рекао је амбасадор Аксој.
Он напомиње да је Србија међу првим земљама које су пружиле помоћ након земљотреса.
„Одмах пошто нас је погодио овај страшни земљотрес, увидевши његове размере, тражили смо међународну помоћ. Србија је међу првим земљама пружила помоћ. По налогу председника Вучића састао сам се са министром унутрашњих послова господином Братиславом Гашићем, након чега је у Турску убрзо стигла спасилачка екипа од 27 чланова саједним обученим псом“, рекао је амбасадор.
У земљотресом погођена подучја из Србије је отишао још један тим, од 18 чланова.
„Стварно смо веома срећни што у овим тешким временима имамо подршку и помоћ Србије. Веома смо захвални“, нагласио је Аксој.
Напоменуо је да је, самим тим што је захватио велико подручје, овај земљотрес погодио велики број људи.
„Ја сам из Газијантепа, тамо имам доста родбине и познаника. Сви смо били веома забринути. Нажалост, има и оних који су изгубили своје ближње... Доста њих живи у великим градовима који су у истој области и желе да помогну колико могу. Штавише, и одавде из Србије доста њих жели да се прикључи спасилачким тимовима у Турској. Ми им дајемо инструкције и захвални смо им на помоћи“, каже амбасадор.
У Амбасади Турске отворена је Књига жалости у коју се већ уписао велики број амбасадора других земаља.
„Ја дочекујем амбасадоре, разговарамо а неретко не можемо да задржимо сузе. Заиста су јако тешка времена за нас, али њихова помоћ и изрази саучешћа чине нас поносним. Сутра ће нас посетити и председник Вучић, који ће се такође уписати у Књигу жалости. Од самог почетка имамо велику подршку Србије и захвални смо на томе. Не сумњамо да ћете нам помоћи и саосећати са нама у нашем болу. Желим да што је могуће пре пребродимо последице овог великог земљотреса“, поручио је амбасадор Аксој.
Извлачење страдалих из рушевина након разорног земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
УЖИВО Број мртвих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 11.500, за три дана 790 потреса /видео/
Последице земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
Дечак српског порекла страдао у земљотресу у Турској
Топ листа држава по броју земљотреса кавер - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Погледајте које земље најчешће погађају земљотреси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала