- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Оболео од рака и изненада почео да говори другачијим нагласком - како наука то објашњава

CC0 / Pixabay / Мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Мушкарац из САД који је оболео од ретког облика рака простате и одједном почео да говори ирским нагласком наставио је тако да говори до краја живота. У медицинској литератури постоје још само два извештаја о карциномима који су вероватно изазвали синдром страног нагласка (foreign accent syndrome, ФАС).
Али, ово је био први случај да се то догодило после рака простате.

Шта је ФАС?

ФАС је необичан поремећај говора који се најчешће јавља након повреде главе, можданог удара или друге врсте оштећења мозга. Појављује се изненада и понекад се не може утврдити узрок. Пацијент притом почне да прича „страним нагласком“, односно манифестује промене у изговору који личе ритму другог дијалекта или језика, пише „Сајенс алерт“.
Најпознатији је случај Норвежанке из 1941. године која је током бомбардовања Осла задобила повредеглаве. Неколико месеци касније, почела је да говори немачким нагласком. Новији пример је жена из Аризоне која се пре неколико година једног дана пробудила и почела да прича као Мери Попинс. У њеномслучају није био познат узрок ФАС-а.

Американац није никада био у Ирској

Много су ређи случајеви ФАС-а који су дефинитивно повезани с неком врстом тумора. Заправо, постоје још само два таква примера у медицинској литератури. Према студији случаја (документована историја неке особе, групе или догађаја) објављеној 2008, жена у шездесетим годинама почела је да говори другачијим, неодређеним нагласком након што јој се рак дојке проширио на мозак.
Нешто слично евидентирано је и код Италијанке с тумором на мозгу која је одједном почела да говори другачијим ритмом. Недавни случај мушкарца из САД у педесетим годинама живота којем је дијагностификован рак простатередак је пример промене у говору који јако подсећа на препознатљив нагласак.
Пацијент није био ирског порекла и никада није био у Ирској. Али, само 20 месеци након што му му је откривен рак простате с метастазама осетљив на хормоне, почео је да говори јужноирским дијалектом. За разлику од претходних извештаја о ФАС-у повезаним с појавом рака, овај мушкарац на почетку није имао видљиве туморе на мозгу, иако су се неки појавили касније, с напредовањем болести.

Говорио ирским нагласком до краја живота

Лекари претпостављају да је држављанин САД добио ФАС због ретког паранеопластичног неуролошког поремећаја (ПНП) који настаје када рак изван мозга, односно на неком другом делу тела, покрене имунолошку реакцију која може да утиче на нервни систем.
Упркос хемотерапији, рак је наставио брзо да напредује и мушкарац је постао парализован и преминуо је. Али до смрти говорио је ирским нагласком.
Истраживање Foreign accent syndrome as a heralding manifestation of transformation to small cell neuroendocrine prostate cancer објављено је у часопису БМЈ Цасе Репортс.
Бели лабораторијски пацов - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли су делови мозга замењиви: Шта се догодило када су људски неурони пресађени у пацова
Хоботница - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова студија: Човек и хоботница имају изненађујуће сличан мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Структура мозга може да се промени за шест недеља: Откриће научника из Немачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала