- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Думе: Бајден ће бити запамћен као терориста

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Експлозије на "Северним токовима" су имале за циљ да се заплаше земље које су одлучиле да развијају економију, руководе се интересима сопствених грађана, сматра председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин, коментаришући податке које је објавио амерички новинар Симор Херш о томе да су експлозије на гасоводима организовали амерички рониоци.

„Ако је тридесет трећи председник Сједињених Америчких Држава Хари Труман био злочинац јер је применио нуклеарно оружје против становника Хирошиме и Нагасакија, онда је председник САД Џозеф Бајден терориста, јер је дао налог да се уништи енергетска инфраструктура његових стратешких партнера: Немачке, Француске и Холандије“, написао је Володин на Телеграму.

Према његовом мишљењу, Бајден се уписује у историју као терориста.
Према његовим речима, акције САД су биле акције застрашивања вазала који су одлучили да развијају економију, руководећи се интересима сопствених грађана. Володин сматра, да би информације које је објавио новинар требало да буду основа за међународну истрагу, кривично гоњење Бајдена и исплату накнада земљама које су погођене терористичким нападом.
Херш је раније објавио истраживање о саботажи гасовода „Северни ток“, које је направљено неколико сати пре тог блога. Он тврди, позивајући се на неименоване изворе, да су експлозију организовали амерички рониоци помоћу Норвешке. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, коментаришући материјал новинара, истакао је да Москва нема податке о томе ко је извршио диверзију гасовода.
Представник Пентагона Харон Херн је изјавио да су подаци о учешћу САД у експлозијама неистинити.

Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.

Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да иза диверзија на гасоводима стоји онај који настоји да коначно прекине везе Русије и ЕУ и додао да је то чин међународног тероризма, чији је циљ уништавање енергетске сигурности читавог континента.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
Бела кућа и Пентагон одговорили на тврдње новинара о умешаности у диверзије на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала