- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Други покушај „убиства“ Лиге шампиона

© AP Photo / Emrah GurelЛига шампиона
Лига шампиона - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Покретачи Суперлиге Европе крећу у нови напад. Желе да покушају још једном са новим пројектом који је пукао пре две године, а намера им је да организују вишедивизијско такмичење са 60 до 80 тимова, без сталних учесника, који би играли минимум 14 утакмица по сезони.
Ова објава стигла је до неколико европских медија преко мадридске компаније А22, коју је основала Суперлига, а подудара се са новом офанзивом коју су покренула три преостала побуњеника - Реал Мадрид, Барселона и Јувентус - који настављају борбу против УЕФА.
А22 тврди да је нови пројекат резултат детаљних разговора са клубовима широм Европе који имају финансијске проблеме. У протеклих неколико месеци, А22 и ЕСЛ фокусирали су нападе на богатство Премијер лиге, доминацију енглеских клубова на трансфер тржишту и ефекат који енглеска лига има на остале европске које немају тако уносне ТВ уговоре.
Нема још детаља како би то ново такмичење са 60-80 клубова изгледало или како би се у њега улазило или излазило. Оригинална Суперлига Европе која је основана у априлу 2021. гарантовала је стално учешће оснивачима из Премијер лиге: два Манчестера, Ливерпул, Челси, Арсенал и Тотенхем.
Формат новог предлога Суперлиге се тренутно држи у тајности од стране Реала, Барселоне и Јувентуса, али већ сада постоје сумње у то како ће уопште функиоцнисати и да ли ће имати простора да легално постоји. А22, као и главни заговорник председник Реала Флорентино Перез, тврдили су раније да ће Суперлига омогућити зараду за клубове који не учествују у европским такмичењима.
У својој колумни у немачком „Велту“, извршни директор компаније А22 Бернд Рајхарт напао је УЕФА тврдњом да се еклубови ништа не питају приликом руковођења такмичењима.

„Клубови су ти који се носе са предузетничким ризиком у фудбалу. Али када дође време да се донесу стратешке и значајне одлуке, они су приморани да стоје са стране док други одлучују о њиховој судбини. Такође је клубовима забрањено да јавно подигну глас против система који користи претње санкцијама да би спречио постојање опозиције“, написао је Рајхарт.

Немац је такође изнео и тврдње око подршке женском фудбалу, домаћим такмичењима, здрављу фудбалера и финансијској стабилсности, као и уживању навијача.
Постоје обећања да ће све ово бити намирено од стране Суперлиге, али нема детаља колику зараду ће остварити да би то испунила. У првом покушају 2021, моћ је била концентрисана у рукама Флорентина Переза, затим Андрее Ањелија бившег председника Јувентуса, као и сувласника Манчестер јунајтеда Џоела Глејзера.
Најмоћнији клубови Европе, без ове побуњеничке тројке (Реал, Барса, Јуве), већ су утврдили нови формат Лиге шампиона који стартује од 2024. године - такозвани „Швајцарски модел“ по коме 36 тимова игра по десет мечева у групној фази уместо досадашњих шест. Такође, УЕФА и ЕКА (коју предводи председник ПСЖ-а Насер Ал Келаифи) заједнички контролишу зараду од три такмичења која организују - Лига шампиона, Лига Европе и Лига конференција.
Оригиналана Суперлига Европе доживела је главни ударац уочи Божића у свом вишемесечном спору са УЕФА пред Европским судом правде у Луксембургу. Председавајући Атансиос Рантос је тада донео одлуку у корист УЕФА монопола над међународним такмичењима.
Ова одлука није обавезујућа, али се уважава. Судија је утврдио да је европски Закон о такмичењу у складу са рестрикцијама којима УЕФА и ФИФА прете да ће увести свима који угрозе њихове „легитимне интересе“, у овом случају, покушају да униште Лигу шампиона.
Златан Ибрахимовић у загрљају саиграча Милана - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СПОРТ
Криза дрма, али је агонија завршена – враћа се „стари лав“: И даље сам Бог!
Виктор Осимен - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Небески скок од 258 центиметара – пао је Роналдов чудесни рекорд
Манчестер јунајтед - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Биће буре на Острву: Американци „дижу сидро“, а из Катара стиже непристојна понуда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала