- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ретка златна перла стара 1.600 година откривена у Давидовом граду у Јерусалиму /фото/

CC0 / pixabay / Злато, накит
Злато, накит - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
На археолошком налазишту Давидов град у Јерусалиму нађена је јединствена перла направљена од чистог злата, стара најмање 1.600 година, што је био крај римске ере у Израелу. Према археолозима, касноримска златна перла је посебно редак налаз јер артефакти у овом стилу нису уобичајени.
Перла направљена од чистог злата откривена је током пројекта у Националном парку Емек цурим, саопштила је Управа за антиквитете.
Пронађена је у прљавштини која је уклоњена са грандиозног римског објекта откривеног у ископавању Ходочасничког пута. Направљена је јединственом техником која је захтевала деликатну израду како би се на десетине сићушних куглица спојиле у облик прстена.

Златни предмети су реткост

Налаз има јединствен значај због општег недостатка златних предмета пронађених у археолошким ископавањима и зато што је јединствена и сложена техника коришћена за њихову израду учинила перле овог стила неуобичајеним. Техника највероватније потиче из Месопотамије, где је била позната пре отприлике 4.500 година.
Перлу је пронашао осамнаестогодишњи волонтер националне службе Халел Фејдман.

„Излио сам канту на сито и почео да перем материјал који је донет са ископина у Давидовом граду. А онда сам видео нешто сјајно у углу сита – другачије – што иначе не видим. Одмах сам пришао археологу и он ми је потврдио да сам нашао златну перлу. Сви су овде били веома узбуђени.“, рекао је Фејдман.

Стручњак за древни накит у Управи за антиквитете Амир Голани рекао је да је током свих година које је провео у археологији пронашао злато можда једном или двапут, тако да је проналажење златног накита нешто веома, веома посебно. Он је истакао да је перла, која је преживела неоштећена, вероватно само мали део огрлице или наруквице која је укључивала додатне перле.
„Ко год је могао да приушти овакав комад направљен од злата био је имућна особа са богатством“, навео је Голани, пише „Јерусалим пост“.
Најзанимљивији аспект перле је „јединствена и сложена метода производње“, објаснио је он.
„Потребно је добро разумевање материјала и њихових својстава, као и контрола над топлотом, како би се с једне стране залемиле мале куглице и створио сићушни прстен, а истовремено спречило прегревање које може довести до тога да све злато растопи“, истакао је он.
Само професионални мајстор могао би да произведе такву перлу, што је још један разлог што ово откриће има велику вредност, рекао је Голани.
Употреба јединствене технике производње изван Израела, заједно са употребом злата у стварању ове перле, говори о богатству њеног власника. Могуће је да је перла настала у другој области и да је стигла до Давидовог града услед трговинских односа између Јерусалима и других региона у то време.
Друга теорија је да је перла била поклон који је послат становнику Јерусалима, или да је вероватно због своје јединствене природе, перла преношена у породици са једне генерације на другу као наследство.
„Перла је настала у грандиозној структури која је дуга најмање 25 метара. Структура је изграђена на путу ходочашћа у Давидовом граду, у стилу који карактерише висококвалитетне зграде. О богатству станара зграде сведоче додатни налази који су у њој откривени, попут увезених глинених посуда и украшеног мозаичког пода“, рекли су директори ископавања Шломо Гринберг и Ари Леви.
Археолози су објаснили да је могуће да је перла настала у периоду који претходи изградњи структуре у којој је пронађена. Међутим, разумно је претпоставити да су људи који су живели у објекту користили перлу које је можда случајно изгубљена када је огрлица пукла.
Неколико сличних сребрних перли које датирају са краја периода Првог храма пре 2.500 година пронађено је у гробним пећинама током ископавања недалеко од Давидовог града.
До данас је у Израелу пронађено само неколико десетина златних перли. Национални парк Емек цурим ради целе године и током година је открио бројне налазе из различитих периода у историји Јерусалима, укључујући ретке накит, новчиће и делове грнчарије.
„Иако је реч о малом открићу, управо лични, свакодневни предмети успевају да нас додирну и повежу више од било чега другог, директно, са одређеном особом. Чак и са данашњом напредном технологијом, стварање нечега оваквог би било веома сложено. Пажљиво испитивање овог предмета испуњава дубоким осећајем дивљења према техничкој вештини и способности оних који су дошли пре нас пре много векова“, рекао је директор Управе за антиквитете Ели Ескусидо.
Натпис на Урарту језику на клинастом писму - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Пронађен бронзани штит који открива име непознате земље /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала