- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Шта нас чека на ФЕСТ-у: Салвадор Дали и кандидати за Оскара

© Фото : Спутњику уступио Цебеф/Тарамаунт филмБен Кингсли у улози Салвадора Далија
Бен Кингсли у улози Салвадора Далија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Након светске премијере на Филмском фестивалу у Торонту, ФЕСТ пред домаћу публику доноси ново остварење канадске редитељке Мери Харон, „Далиланд“, о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале.
На програму 51. филмског фестивала од 24. фебруара до 5. марта биће и седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду „Оскар“: „Тар“, „Живети“, „Разговори жена“, „Царство светлости“, „Сва лепота и крворполиће“, „ЕО“ и „Марсел шкољка у ципелама“.

Бен Кингсли као Дали

Салвадора Далија у остварењу „Далиланд“ игра британски оскаровац Бен Кингсли, док Галу тумачи Барбара Сукова, немачка глумица, добитница престижних филмских признања међу којима су награде из Кана и Венеције.
Езра Милер је у улози младог Далија, а публика га познаје по улогама у филму “Морамо да разговарамо о Кевину” и “Чарлијев свет”.
Далијеву дугогодишњу музу, француску певачицу, сликарку и манекенку Аманду Лир, у филму тумачи Андреја Пејић, трансродна манекенка и глумица пореклом из Босне.
© Фото : Спутњику уступио Цебеф/Тарамаунт филмФилм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале
Филм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Филм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале
Пејића се прославила појављивањем у споту Дејвида Боувија “The Stars (Are Out Tonight)“ uz Тилду Свинтон, након чега је остварила неколико запажених улога у играним филмовима.
Редитељка Мери Харон позната је филмском остварењу које је посветила још једном великом уметнику 20. Века - Ендију Ворхолу „Пуцала сам на Ендија Ворхола”, као и по остварењу „Амерички психо”.

Награђивани филмови пред београдском публиком

Филм “Тар”, одмах након светске премијере у Венецији, где је Кејт Бланчет добила награду за најбољу глумицу, номинован је за Оскара у још пет категорија: за најбољи филм, режију и оригиналан сценарио (Тод Филд), фотографију и монтажу.
© Фото : Спутњику уступио Цебеф/Тарамаунт филмКејт Бланчет у филму "Тар"
Кејт Бланчет у филму Тар - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Кејт Бланчет у филму "Тар"
Кејт Бланчет се истакла као један од највећих фаворита на предстојећој додели Оскара. Аустралијанка је за ову улогу освојила „Златни глобус“, као и признања Избор критичара и Удружења њујоршких критичара.
Драма „Разговори жена“, који је Сара Поли режирала према истоименој књизи Миријам Тејвс је такође у трци за Оскара – за најбољи филм и за адаптирани сценарио. У глумачкој подели су Руни Мара, Клер Фој, Џеси Бакли, Џудит Ајви, Бен Вишо и Франсес Мекдорманд.
Познати енглески глумац Бил Нај први пут је номинован за Оскара за главну улогу у британском филму „Живети“. Филм је режирао Јужноафриканац Оливер Херманус према сценарију нобеловца Казуа Ишигура (Остаци дана, Не дај ми да одем) коме је ово такође прва номинација за Оскара.
Романтична драма „Царство светлости“ Сема Мендеса донела је директору фотографије Роџеру Дикинсу петнаесту номинацију за Оскара, а главну улогу тумачи оскаровка Оливија Колман („Миљеница“).
© Фото : Спутњику уступио Цебеф/Мегаком филмФилм "Царство светлости" Сема Мендеса
Филм Царство светлости Сема Мендеса - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Филм "Царство светлости" Сема Мендеса
Један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм, „Сва лепота и крвопролиће“ Лауре Поитрас награђен је „Златним лавом“ на 79. Венецијанском фестивалу као тек други документарац овенчан највећим признањем у историји Мостре.
Легендарни пољски аутор Јежи Сколимовски („Четири ноћи с Аном“, Рад на црно“), добитник Златног печата Југословенске кинотеке на 37. ФЕСТ-у, први пут је номинован за Оскара у конкуренцији најбољимеђународни филм за „ЕО“ са Изабел Ипер у главној улози.
На програму ФЕСТ-а биће и остварење „Марсел шкољка у ципелама“ номиновано за најбољи анимирани филм, редитељски првенац Дина Флајшера Кампа.
Филм Франсоа Озона „Злочин је мој“ отвара 51. ФЕСТ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
КУЛТУРА
Филм Франсоа Озона „Злочин је мој“ отвара 51. ФЕСТ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала