- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је човек за кога се тврди да стоји иза експлозије на гасоводу „Северни ток“

© AP Photo / Patrick SemanskyЏејк Саливен
Џејк Саливен - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Џејк Саливен, саветник за националну безбедност председника САД Џозеф Бајдена, играо је истакнуту улогу у планирању саботаже руско-европског гасовода „Северни ток“ 26. септембра 2022, открио је новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде. Ко је Џејк Саливен: „интелект који се јавља једном у генерацији” или безобзирни јастреб?
„Веома поштујем Херша и његово извештавање и верујем да је Саливен сигурно могао да буде од кључног значаја у подстицању и спровођењу ове обмањујуће кампање која је вероватно нанела огромну штету грађанима широм света, истовремено нарушавајући преостали национални престиж Америке“, рекао је за Спутњик истраживачки новинар и аналитичар Волстрита Чарлс Ортел.
Према Хершовим наводима, Саливен је у децембру 2021, делујући уз благослов Џоа Бајдена, сазвао људе из Заједничког штаба, ЦИА, Стејт департмента и министарства финансија да осмисле план како да се униште Северни ток 1 и 2 који је направљен да доноси руски природни гас у Европу.
Почетком 2022. ЦИА је рекла Саливену да знају како да дигну цевоводе у ваздух, а операција се припремала у тајности, није обавештен ни Конгрес САД. Амерички војни и обавештајни оперативци дали су све од себе да прикрију улогу Вашингтона у саботажи. Према Хершовим наводима, тим који је водио саботажу био је забринут у вези са легалношћу завере и био је свестан да би се то брзо могло претворити у спољнополитичку ноћну мору.
© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Место цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Након што су нафтоводи уништени, државни секретар Антони Блинкен, а касније и подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд отворено су похвалили оно што се догодило.
„У истрази сваког злочина прво се поставља питање у чију корист он иде. Не само да је уништавање гасовода користило САД, коментари америчких званичника пре и после уништења практично су потврдили њихову улогу и користи које су из тога произашле“, рекао је за Спутњик Брајан Берлетић, геополитички аналитичар и бивши амерички маринац.
Џејк Саливен је лаконски изјавио 27. септембра 2022. да САД подржавају напоре да се истраже „очигледна саботажа“ и да ће „наставити(свој) рад на заштити енергетске безбедности Европе“.
„Хершово извештавање о подметању експлозива под Северни ток је потпуно убедљиво и поуздано знам да има поуздане изворе, углавном у обавештајној заједници, али бих радије сматрао Саливена извршиоцем напада на гасовод због његове позиције. него покретачком снагом која стоји иза тога“, рекао је за Спутњик Филип Џиралди, бивши оперативац ЦИА, сада извршни директор Савета за националне интересе.
„Џо Бајден је морао да подстакне и подржи тај пројекат“, додао је он.

Ко је Џејк Саливен

Џејка Саливена (46) мејнстрим медији дуго су хвалили називајући га „златним дечком“. Пошто је 1998. дипломирао на Јејлу, Саливен је 2008. постао саветник тадашњегпредседничког кандидата Хилари Клинтон, а касније, након што је Хилари одустала од трке, био је саветник Барака Обаме током његове предизборне кампање.
Саливен је имао само 32 године када је положио заклетву као заменик шефа кабинета Хилари Клинтон за политику у америчком Стејт департменту. Када је Клинтонова напустила Стејт департмент почетком 2013, Обама је унапредио Саливена на место саветника за националну безбедност тадашњег потпредседника Џоа Бајдена.
Он се 2015. оженио са Маргарет Гудландер, некадашњом саветницом познатих сенатора јастребова Џоа Либермана и Џона Мекејна, који су раније радили за Савет за спољне односе и Центар за нову америчку безбедност. (Гудлендереваје тренутно саветник државног тужиоца Мерика Гарланда).
© AP Photo / Andrew HarnikМишел и Барак Обама, Хилари, Челси и Бил Клинтон
Хилари Клинтон - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Мишел и Барак Обама, Хилари, Челси и Бил Клинтон
Познат је као тих, али истакнут члан тима Клинтон-Обама. Према писању штампе, он је био део „ексклузивног“ тима који је радио на обнављању односа са Кубом, као и на постизању нуклеарног споразума са Ираном 2015. Такође се наводи и да је био блиско умешан у план Хилари Клинтон за Либију, који је развијан месецима пре инвазије НАТО-а на ту државу 2011. и бруталног убиства њеног лидера Моамера Гадафија.
Саливен и његов шефица Хилари Клинтон придржавали су се концепта „паметне моћи“, који обухвата употребу војне претње, силе и санкција, али и полуга„меке моћи“ као што су хуманитарна помоћ и преговори. Због свега тога, Хилари Клинтон га је називала „будућим председником“, а Бајден „интелектом који се рађа једном у генерацији“.
Саливен се 2015. придружио Хилари Клинтон током председничке предизборне кампање као саветник за спољну политику, а вратио се у амерички администрацију 2021. године, као саветник председника Џозефа Бајдена за националну безбедност.
Међутим, постоји и друга страна Саливанове звездане каријере.
„Саливен је очигледно зависник од моћи и нема истински осећај за исправно и погрешно“, каже Чарлс Ортел.
Овај истраживачки новинар додаје за Спутњик како је „Саливен жестоко посвећени глобалиста који је постигао бројне високе почасти у академском животу, тако да је изузетно самоуверен и, нажалост, често грдно греши“.
„Један од начина да стекнете увид у начин на који он ради јесте да прегледате документа Стејт департмента и Подеста Викиликс као и документа ФБИ о Хилари Клинтон где је Саливен често умешан. Попут Клинтонових, Саливен је дошао у контакт са моћним демократама и функционисао знатно изнад свог нивоа искуства у раној фази. Али за разлику од Клинтонових, Обаме и Бајдена, Саливен тек треба да буде изабран на неку функцију“, додаје Ортел.
Неко би се могао запитати зашто је Саливен тако брзо доспео у жижу збивања, иако је имао релативно мало искуства у државним пословима. И сама Хилари је признала да Џејк није био најискуснији дипломата када је реч о спољној политици.
„Џејк није био најискуснији дипломата у Стејт департменту кога сам могла да изаберем, али је био дискретан и имао је моје апсолутно поверење“, написала је Клинтонова у својим мемоарима, описујући зашто је поверила Саливену да започне преговоре са Ираном 2012. Она је објаснила да би „Саливеново присуство послало снажну поруку да сам ја лично доста уложила у тај процес“.
© AP Photo / Jacquelyn MartinЛојд Остин, Јенс Столтенберг, Ентони Блинкен и Џејк Саливен
Лојд Остин, Јенс Столтенберг, Ентони Блинкен и Џејк Саливен - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Лојд Остин, Јенс Столтенберг, Ентони Блинкен и Џејк Саливен
Према анализама америчких медија, главна Саливенова тајна је то што је подредио себе испуњавању жеља и потреба свог шефа чак и када је то било у супротности са правилима и етиком. Америчка штампа је цитирала вишег Обаминог помоћника који је рекао да је Саливен „спреман да учини све“ за тадашњег државног секретара Хилари Клинтон.
Да то није изненађујуће показују и примери у случајевима и-мејлова Хилари Клинтон, затим његова отворена подршка америчким интервенцијама у Либији и Сирији, које су се отеле контроли, потпуно уништивши афричку државу и тешко наштетивши Сирији.
„Под Обамом и Бајденом, Саливен је повезан са бројним контроверзама, од арапског „пролећа“, до Бенгазија, ИСИС-а (терористичка организација забрањена у Русији), иранског „споразума“ и још много тога. Чини се да је велики обожавалац тајних преговора који никада нису подложни надзору“, примећује Ортел.
Саливан се уплео у скандал Хилари Клинтон у Бенгазију у вези са њеним неуспехом као државног секретара да спречи брутално убиство америчког амбасадора Кристофера Стивенса и још тројице америчких држављана у Либији 11. септембра 2012. Током истраге о овом случају, пред Конгресном комисијом испливало је Саливеново писмо у којем је он нагласио да „треба да живимо у свету ризика“, док је хвалио одлуку Вашингтона да свргне Гадафија, која је отворила врата хаосу у Либији.
„У председничкој кампањи 2016. имао је бројне мотиве да сакрије злодела Клинтонових, укључујући корупцију и пореске преваре у које су умешане Клинтонова фондација и многе друге добротворне организације“, рекао је Ортел, који је неколико година водио приватну истрагу о наводним преварама Клинтонове фондације. Он додаје да је Саливен највероватније имао и улогу у гурању дезинформације о везама Доналда Трампа и Русије, акције за Трампов опозиви избор Џозефа Бајдена.
Саливен је, међутим, пред Конгресним комитетом 2017. године негирао да има везе са ширењем дезинформација о везама Трампа и Русије.
© AP Photo / Susan WalshЏејк Саливен
Џејк Саливен - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Џејк Саливен
Амерички истраживачки новинар Пол Спери тврди да је Саливен био свестан како је прича о везама Трампа и Русије измишљена и да је лично предводио „поверљиви пројекат“ повезивања Трампа са Кремљом. Како наводи, Саливен је лично промовисао ту причу још пре председничких избора 2016, на којима је Трамп победио, те се састајао са важним медијким личностима како би та прича била проширена.
Отприлике у то време, ЦИА је пресрела информације руских обавештајних служби о „спољнополитичком саветнику” Клинтонове који је наводно предложио план да сеоклевета Доналд Трамп повезујући га са Кремљом како би се скренула пажња јавности са Хилариног скандала са и-мејловима. Неки амерички аналитичари сматрају да је у питању управо спољнополитички саветник Џејк Саливен.
Према Ортелу, Саливен би могао да буде свестан многих других „прљавих“ тајни америчког демократског естаблишмента, међу којима су и Бил и Хилари Клинтон, Џо и Хантер Бајден, Барак Обама.
„Једноставно речено, Саливен нема другог избора осим да прикрије катастрофе повезане са Бајденом, Обамом и Клинтоном и вероватно не може да прихвати тешке грешке (и велике злочине) за које се чини да су почињени. У овом настојању, он ће веровати да је сигуран јер је његова супруга блиски саветник и пријатељ државног тужиоца Мерика Гарланда“, приметио је Ортел.
Када је у питању саботажа Северног тока, Ортел тврди да би „Саливен и његови саучесници у праведном процесу били брзо оптужени, осуђени и затворени ако се докаже да је он оркестрирао необјављени рат против Русије“.
Распирујући прокси-рат против Русије, Бајденов тим ради за сопствене интересе и настоји да прикрије опскурна политичка недела у која су умешани Бајден, Клинтон и Обамау Украјини и другим земљама од 2009. до данас.
Међутим, чини се да би ускоро могло да исплива више детаља о тајанственој и ризичној завери Бајденове администрације, јер је новинар Симор Херш за Спутњик наговестио да ће уследити још истраживачких текстова о експлозији на гасоводу Северни ток, али је одбио да пружи додатне детаље.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
РУСИЈА
Амерички новинар: САД поставиле експлозив испод „Северних токова“, активирали га Норвежани
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
РУСИЈА
Москва упозорила: Америка ће сносити последице због умешаности у експлозије на гасоводима
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
Бела кућа и Пентагон одговорили на тврдње новинара о умешаности у диверзије на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала