Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Координатор Црвеног крста Србије: Спасиоци су реаговали брзо, учиниће све да нађу још живих

© Фото : Министарство унутрашњих пословаСрпски спасилачки тим у Турској
Српски спасилачки тим  у Турској - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Спасилачки тимови у Турској и Сирији реаговали веома брзо након земљотреса, а искуства говоре да преживели могу да се пронађу и после девет, односно 15 дана, рекао је координатор Програма Црвеног крста Србије за деловање у несрећама Ранко Демировић.
Демировић је за Танјуг казао да иако стручњаци из области медицине говоре да после таквих несрећа људи могу преживети пет дана, спасиоци ће увек учинити све да нађу још живих.
„Искуство из Јапана и Тахитија показало је да су људи преживели и после девет и 15 дана. Из спасилачког угла посматрано треба до краја исцрпети све ресурсе. Све је мање времена, али нада, из спасилачког угла гледано, не престаје“, казао је Демировић.
На питање да ли су спасилачке екипе у Турској и Сирији реаговале на време после потреса, Демировић каже да су, према информацијама које је добио Црвени крст Србије, реаговали веома брзо.
„Били су одмах на терену и професионалци и волонтери за то обучени. Из Србије Ватрогасно спасилачке јединице су се упутиле на терен исте вечери, цео систем је одмах одреаговао“, казао је.
Истиче да је приликом земљотреса од кључног значаја превенција, али примећује да је се сетимо онда када се тако нешто догоди.

Како да се понашамо за време земљотреса

Превенција је, како додаје, важна од тога где је могуће градити, до тога да се испоштују прописи, али није све на прописима, већ и на грађанима, односно како да се понашамо за време земљотреса.
„Гледајте да се налазите до носећих зидова, штока од врата, да сте што ниже постављени, прекриити и заштити лице, никако не истрчавајте напоље док траје потрес, не крећите се лифтовима, степеницама, већ тек када потрес прође и то дефинисаним степеништем“, испричао је.
Додао је да је веома битно да се људи сами заштите испод неког чврстог предмета, као на пример испод чврстог стола који може да издржи удар плафона који пада, а да ако се налазе у аутомобилу држе се чистог простора.
„Нажалост, у овој конкретној ситуацији - земљотрес изузетне велике јачине, да се догодило током периода дана када су људи код куће и спавају, последице су овакве“, казао је.
Ипак, додаје, људи који живе у трусним подручјима морају да гледају да се што боље заштите и у том смислу наводи да кревет не треба да буде поред прозора, а да изнад њега не треба да буде полица са књигама или слика.
Када је реч о опоравку, Демировић каже да се не треба ограничавати временским роком.
„Да ли могу да се опораве - могу!“, казао је и подсетио на мајске поплаве у Србији 2014. године када је период спасавања трајао око недељу дана, али где период опоравка још траје.
На питање да ли је Сирији због лошијих услова живота и мањег животног стандарда у односу на Турску потребна другачија врста помоћи, Демировић истиче да им је потребна идентична помоћ као и у Турској.
„Само су угроженији него људи који су живели у бољим условима. Идентично је, потребна им је иста помоћ - од шатора за смештај, ћебића, одеће, обуће, хране...“, рекао је Демировић.
Амбасада Сирије у Србији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СВЕТ
Постоји начин да Срби помогну народу Сирије и поред западних санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала