- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Постоји начин да Срби помогну народу Сирије и поред западних санкција

© Sputnik / Милица Тркља / Амбасада Сирије у СрбијиАмбасада Сирије у Србији
Амбасада Сирије у Србији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Због санкција које је Запад увео Сирији није могуће послати новчану или било какву другу помоћ народу настрадалом у страховитим земљотресима који су погодили земље источног Медитерана. Амбасада Сирије обратила се Републици Србији и српском народу за помоћ и разумевање у овим трагичним тренуцима у којима је живот изгубило више десетина хиљада људи.
Након разорних земљотреса у којима је велики број људи настрадао Амбасада Сирије у Београду организовала је и акцију прикупљања донација у знак солидарности према пријатељском сиријском народу.
Ми смо затражили помоћ не само од Србије већ и од свих чланица Уједињених нација као и од самих Уједињених нација како би нам помогли у овој катастрофалној ситуацији. Приоритет су нам наравно пријатељске земље од којих очекујемо добар одзив, а то важи и за Републику Србију, изјавио је за Спутњик амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага.
© Sputnik / Милица Тркља / Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман АгаАмбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага
Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага
Он је додао да је однос између Србије и Сирије историјски подсетивши да међусобни дипломатски односи трају више од 70 година.
Оно шта се десило Србији деведесетих година и ситуација у Сирији која је почела пре 11 година су два изазова која нису утицала на природу наших односа. Ми очекујемо од Србије као од пријатељске земље да нам изађе у сусрет и помогне народу Сирије. Имали смо контакт са највишим нивоом власти у Србији и они тренутно раде на проналажењу начина да помогну Сиријцима, рекао је амбасадор Сирије.

Нови свет у стварању

По његовим речима највећа помоћ за сада стиже од савезничких и пријатељских земаља – Русије, Кине, Ирана, Уједињених Арапских Емирата, Алжира, Египта, Туниса, Јордана, Ирака, Либана, али и Палестине која је без обзира на своје скромне могућности и ситуацију у којој се налази послала тим за спасавање.

Грађани Србије пристижу у амбасаду

Међу присутним грађанима Србије који су током дана непрестано пристизали у амбасаду како би дали свој допринос у хуманитарној акцији нашао се и један Рус.
Зовем се Сергеј и радим у маркетингу. Сви смо чули за трагедију која се догодила. Проблем је у томе што због западних санкција наметнутих сиријском народу пом не може да се пошаље или се шаље у далеко мањој мери него што је то случај са Турском. Не поредим их и саосећам са оба народа али бих волео да дам свој допринос и ово је био једини начин да то постигнем, изјавио је Сергеј за Спутњик
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
РУСИЈА
Русија испоручила Сирији 20 тона помоћи – у хуманитарну акцију се укључује и Спутњик
Радомир Лазаревић, адвокат, такође је поступио филантропски и дошао је да пружи подршку.
Дошао сам да помогнем сиријском народу. Они пате под, по мом мишљењу, неправедно уведеним санкцијама. Сва помоћ иде на једну страну, а ова друга страна која је такође настрадала нема никакву помоћ. То не значи да не треба и турском народу пружити подршку, али мислим да и Сиријцима који су под неправедним санкцијама треба помоћи.
© Sputnik / Милица Тркља / Радомир Лазаревић, адвокатРадомир Лазаревић, адвокат
Радомир Лазаревић, адвокат - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Радомир Лазаревић, адвокат
Међу окупљенима се нашла и једна пензионерка која је одлучила да одвоји део својих скромних примања како би помогла онима у невољи, а Ана Дабовић, пејзажни архитекта, такође је одлучила да остави донацију.
Одлучила сам се на ово јер у суштини нема другог начина да им се помогне због санкција и свега осталог, каже Ана за Спутњик.
Ако неко зна какав је осећа бити изолован од остатка света, остављен на милост и немилост и препуштен самом себи, то је српски народ. У жељи да помогне пријатељском сиријском народу, српски народ се одазвао позиву у помоћ.
Због западних санкција није могуће отворити наменски рачун у банци на који би људи уплаћивали хуманитарне прилоге нити је могуће прикупљати лекове, храну, ћебад и санитет јер санкције не допуштају њихово слање у Сирију.
Сви који желе да допринесу акцији могу посетити Амбасаду Сирије која се налази у улици Сердар Јола 12 где ће лично дати новчану донацију. Донације ће се званично евидентирати а издаваће се и званичне признанице. За све недоумице грађани се могу обратити запосленима у Амбасади Сирије преко службене мејл адресе ambasada.sirije@mts.rs и мејл адресе конзуларног одељења suremb.consular@mts.rs
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала