Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови Куртијев „изум“ како би избегао формирање ЗСО: Овога пута потпуно је побркао лончиће

© AP Photo / Kiyoshi Ota/Pool Photo Аљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Аљбин Курти покушава да на сваки начин избегне оно што је неизбежно, а то је формирање Заједнице српских општина, али изгледа да је мало „помешао лончиће“, мишљење је Перка Марковића из Центра за националну политику поводом Куртијевог покушаја да изједначи позиције мањина у централној Србији и Срба на Косову и Метохији.
Курти је, наиме, објавио на друштвеним мрежама списак општина у Србији које воде градоначелници који нису српске националности и упитао зашто званични Београд не омогући „једнонационално удруживање, када тако нешто тражи на Косову“, мислећи на Заједницу српских општина.
„Курти прво није уопште нашао добро поређење јер све националне мањине у Србији саме бирају своје представнике. Самим тим, ово је погрешан политички и маркетиншки потез Приштине, којим је Курти хтео да упореди неупоредиво,“ објашњава Марковић.

Шта то Курти не разуме

По речима нашег саговорника, ово је само још један доказ да ће Курти све да уради да одложи формирање ЗСО.
„Он не схвата изгледа да је ЗСО међународна обавеза на којој данас сви инсистирају јер без ЗСО нема даљих преговора који су за Запад сада веома битни, јер желе да косовско питање затворе,“ истиче Марковић.
У исто време, Марковић каже да је Курти овом поредбом управо показао колико Срби на Косову и Метохији управо немају своја права,“ закључује наш саговорник уз напомену да је Курти сам себи овим изношењем скочио у стомак.

Од ЗСО нема бежања

Курти је иначе пребројао да у Србији званично постоји 21 мањина – Хрвати, Буњевци, Бугари, Босанци, Албанци, Мађари, Роми, Румуни, Русини, Словаци, Украјинци, Јевреји, Ашкалије, Власи, Грци, Египћани, Немци, Словенци, Чеси, Македонци, Црногорци и да 11 општина у Србији воде градоначелници несрпске националности, па стога би, како верује, Мађари, Босанци, Албанци и Бугари могли да формирају једнонационалне асоцијације општина.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СРБИЈА
Како је Лајчак „просветлио“ Куртија да прихвати европски план
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СРБИЈА
Петковић: Курти је једини у паници, одавно откуцава сат да формира ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала