- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијерка Молдавије поднела оставку, аутоматски пала и Влада

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаБивша молдавска премијерка Наталија Гаврилица
Бивша молдавска премијерка Наталија Гаврилица - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Молдавска премијерка Наталија Гаврилица одлучила је да напусти ову позицију.
Она је на брифингу саопштила да је након годину и по дана на челу Владе дошло време да објави оставку.
Заједно са премијерком, цела Влада земље подноси оставку.
Гаврилица је истакла да је кабинет министара имао подршку међународних партнера, али не и становништва. Према њеним речима, Молдавија отпочиње нову фазу у својој историји и мора да се усредсреди на процесе европске интеграције, како би до краја били активирани преговори о ступању у ЕУ, као и на осигурање безбедности, укључујући у области енергетике.
Молдавска председница Маја Санду је саопштила да је примила к знању оставку премијерке и да ће одржати консултације ради именовања кандидата за функцију председника Владе.
Након тога, Санду је за кандидата предложила свог саветника за безбедност и националну одбрану, бившег министра унутрашњих послова Дорина Речана. Лидер владајуће партије „Акција и солидарност“ Игор Гросу подржао је његову кандидатуру.
Након оставке премијерке огласио се лидер опозиционе партије „Шор“ Илан Шор који је рекао да опозиција, између осталог, захтева моментално распуштање Парламента и расписивање превремених парламентарних избора.
Претходно, у Молдавији је уведено ванредно стање због енергетске кризе и прилива избеглица из Украјине. Швајцарска организација за људска права „Солидаритатнет интернационал“ сматра да је прави разлог за увођење ванредног стања настојање да се ограниче уставна права грађана и концентрише власт у рукама председнице Маје Санду.
У Молдавији су пролетос почели протести опозиције против раста цена и економске кризе. Одвојене акције водиле су Партија социјалиста, на чијем је челу раније био Игор Додон, некадашњи председник Молдавије, и партија „Шор“.
Демонстранти су огорчени невиђеним повећањем цена гаса, других енергената и хране, као и високом инфлацијом и падом животног стандарда. Демонстранти оптужују власти да нису у стању да се изборе са кризом, указују на рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је у септембру износила 33,97 одсто на годишњем нивоу.
Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
СВЕТ
Више од 40 хиљада људи протестује у Кишињеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала