- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски центар: Сиријци страдају због санкција Запада; Руска војска спасила из рушевина 47 људи

© AP Photo / Omar SanadikiРушевине након разорног земљотреса у Сирији
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Већина грађана Сирије преживљава патње због санкција Запада али се после разорног земљотреса помоћ шаље и на територије које нису под контролом Дамаска, изјавио је на брифингу заменик руководиоца руског Центра за помирење зараћених страна, генерал-мајор Олег Јегоров.

„У исто време већи део становништва на остатку територије трпи због санкција Запада у области здравства, индустрије, енергетике, прехрамбене индустрије, грађевинарства, саобраћаја и других сектора сиријске привреде“, рекао је Јегоров на брифингу.

Како је додао, сиријска влада без обзира на постојеће логистичке проблеме, наставља да обезбеђује испоруке хуманитарне помоћи у погођене регионе. Помоћ стиже морским путем у луке Латакија и Тартус.

Руска помоћ

Руска војска пружила је медицинску помоћ 240 сиријских грађана а организована је и расподела 44,5 тона хуманитарне помоћи, навео је Јегоров.
„Од 6. фебруара из рушевина је спасено 47 људи, медицинска помоћ је стигла до 240 људи а организована је расподела 44,5 тона помоћи онима којима је потребна“, наводи се у саопштењу.
Јегеров је упозприои да се стране организације избегавају да пруже помоћ Сирији.
У складу са мандатом УН хуманитарна помоћ се увози у Сирију преко транграничног коридора Баб-ел-Хава у Идлибу на територију која није под контролом Дамаска, истиче се у саопштењу.

Руски спасиоци организују рад 50 спасилаца из УАЕ

Министарство одбране Русије саопштило је да Оружане снаге Русије настављају пружање помоћи у Сирији, а у оквиру хуманитарне операције након земљотреса, у току су теренске активности у циљу организације рада 50 спасилаца из Уједињених Арапских Емирата.
Наводи се да су спасиоци из УАЕ већ допутовали и смештени су у Џебли.
Ресор додаје да је раније 10 авиона из УАЕ доставило Дамаску 400 тона хуманитарне помоћи.
Према најновијим подацима Министарства здравља Сирије у разорном земљотресу погинуло је 1.387 људи, док је повређених 2.326.
Амбасада Сирије у Србији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СВЕТ
Постоји начин да Срби помогну народу Сирије и поред западних санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала