Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је овде „историјско“: Европска унија крупним речима сакрива немоћ у решавању косовског питања

© Flickr / Bobby Hidy/Kosovo Future MakerЗаставе самопроглашене републике Косово и ЕУ
Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Чињеница је да се немачко-француски предлог за решавање питања Косова и Метохије не може назвати историјским јер он није ни прихваћен, тако да ЕУ коришћењем помпезне реторике покушава да предлог прикаже као свршен чин, оцена је професора др Стевице Деђанског.
Лидери Европске уније усвојили су на седници Европског савета закључак о дијалогу између Београда и Приштине, у коме наглашавају „хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије“ и наводе да је европски предлог „историјска шанса“ за европску перспективу.
Шта то нуде лидери ЕУ Београду и Приштини кад поручују да је немачко-француски, односно европски предлог за Косово и Метохију “историјска шанса”?
Професор др Стевица Деђански из Центра за развој међународне политике, примећује да нам се као историјска шанса представља нешто што још не знамо ни шта садржи нити је то документ који је прихваћен од стране Београда.
„Ово је по мени чист доказ да овај предлог није коначан, јер да јесте они би га објавили као званични документ. Другим речима, признали су на овај начин да је све још подложно преговорима. С друге стране, ако су мислили да нам је историјска шанса да преговарамо о овом предлогу онда океј, тако може,“ каже Деђански.

Доказ да не знају исход

Међутим, гледајући на наше искуство са њима, знамо да нам не желе увек добро, па Деђански претпоставља да они мисле да ми треба да усвојимо тај предлог и да дозволимо Приштини да уђе у међународне организације и да на крају уследи признање Косова са наше стране.
„То су ствари које су у нашим црвеним линијама и које се неће десити што смо врло јасно чули и од председника Србије. Тако да мислим да кад би европарламентараци заиста знали шта то тачно помаже у решавању косовског проблема да би то јасно и рекли. Ако је то признање Косова од тога нема ништа. А ако је овај предлог само платформа како би се дошло до неког узајамно прихватљивог решења онда је то у реду,“ каже наш саговорник.
С обзиром да се у закључку инсистира и на томе да што пре дође до сусрета на највишем нивоу представника Србије и тзв. Косова, и поред тога што је српски председник рекао да до сусрета може доћи само када ЗСО буде формирана, Деђански каже:
„Ако им је то битно, ствар је врло једноставна. Довољно је да се испуне сви раније договорени споразуми од стране Приштине за које је управо ЕУ била гарант. Ми смо од самог почетка спремни на разговоре и ту нема никакве дилеме, а доказ за то је да смо се одазивали на све састанке и разговоре чак и кад агенда разговора није постојала. Дакле, само треба да се испуни једна по једна ствар која је као међународна обавеза преузета од стране Приштине и неће бити никаквих проблема. То је с наша стране речено, а чини ми се да и Америка сад стоји иза тога;“ закључује Деђански.

Страх до пропасти

У документу у који је Танјуг имао увид пише да Европски савет поздравља европски предлог за постављање односа између обе стране на нову и одрживу основу као историјску шансу, коју обе стране треба да искористе у циљу остваривања своје европске перспективе”, и да ЕС у светлу недавних тензија на северу Косова*, наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије кроз дијалог уз посредовање ЕУ, који води високи представник”.
Према европској пракси, уз реч Косово стоји звездица којом ЕУ означава да “ово одређивање не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом СБ УН 1244/1999 и Мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова”.
Иначе, пре почетка самита ЕУ, високи представник Жозеп Борељ је изјавио да ће ускоро информисати лидере ЕУ о ситуацији у дијалогу између Приштине и Београда, и поновио да је европски предлог на столу. Он је такође упутио и позив “лидерима (Србије и Косова*) да се врате у Брисел ускоро, за неколико недеља, како би дефинитивно „изгурали“ овај предлог.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СРБИЈА
Неформални разговор о ЗСО код америчког амбасадора у Приштини
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СРБИЈА
Хил изгубио компас: У Србији отворено заступа колонијалну силу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала