- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„То је монструозно“: Русија позива Запад да укине санкције Сирији

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗемљотрес у Сирији
Земљотрес у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Русија позива Запад да укине санкције Сирији које спречавају пружање хуманитарне помоћи тој земљи након земљотреса, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Апелујемо да се хитно преиспита тај нехумани став, да се укину ограничавајуће мере које су тренутно на снази против Сирије. Још једном наглашавамо да је Дамаску неопходно пружити хитну међународну помоћ у тесној координацији са сиријском владом уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета те земље“, истакла је Захарова.
Она је подсетила да је колективни Запад игнорисао чињеницу да је земљотрес, чији је епицентар био у Турској, довео до хиљада жртава и разарања у Сирији.
„То није само манифестација политизованог приступа којим се западњаци руководе у процесу пружања хуманитарне помоћи жртвама у овој земљи. То је нешто монструозно, то прелази границе представе о нашим основним универзалним људским вредностима – не неких посебних традиција и идеологија, већ онога шта нас чини људима”, оценила је Захарова.
Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је поручио да ће Русија наставити да помаже Сирији.
„Што се тиче наше земље, знате да ми тренутно пружамо помоћ нашим пријатељима у Сирији преко различитих ресора и наставићемо са тим и убудуће“, рекао је Песков.
Подсећања ради, западне земље не помажу Сирији и њеном народу након земљотреса због санкција које су већ годинама на снази против сиријских власти али и, како сматрају руски експерти, због пријатељских односа Дамаска и Москве. Они пружају подршку искључиво невладиним организацијама које спроводе разне антисиријске акције.
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
РУСИЈА
Русија испоручила Сирији 20 тона помоћи – у хуманитарну акцију се укључује и Спутњик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала