- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадник Росгвардије на уласку у Мелитопољ - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге гађају Мелитопољ, има разрушених кућа

Пратите нас
У току је 352. дан специјалне руске војне операције у Украјини. Владимир Путин рекао је да Русија није започињала никаква борбена дејства него настоји да их оконча. Владимир Зеленски у Бриселу тражио од ЕУ помоћ у модерном оружју. Емануел Макрон изјавио да ловци нису оно што је Украјини сада потребно, те да их Француска неће испоручивати.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:48 10.02.2023
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је саопштила да је рад једног од енергетских блокова Хмељницке нуклеарне електране био обустављен „због нестабилности у напајању електричном енергијом услед гранатирања “.
Мисија ИАЕА је, истовремено, потврдила да сви системи нуклеарне безбедности раде како треба.
21:14 10.02.2023
Бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва изјавио је да Русији треба пружити „минималне услове” за престанак сукоба у Украјини.
„Русија није мала земља. Треба створити наратив који би Русима дао минималне услове за завршетак рата. Хајде да окончамо рат и затим за преговарачким столом размотримо шта желимо”, истакао је Силва у интервјуу ТВ Си-Ен-Ен.
Према његовим речима, он жели да разговара о примирју не само са Русијом, већ и са САД, Кином, Индијом, Индонезијом, „са свима”.
Бразилски председник борави у посети САД.
21:04 10.02.2023
Услед украјинског гранатирања Мелитопоља, Запорошка област, оштећено је и уништено доста стамбених објеката, навео је члан главног савета администрације региона Владимир Рогов.
20:31 10.02.2023
Амерички председник Џозеф Бајден ће од 20-22. фебруара бити у званичној посети Пољској, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.
Она је изјавила да ће Бајден са пољским властима разговарати о билатералној сарадњи, као и колективним напорима за подршку Украјини и јачању могућности НАТО у области обуздавања.
Према њеним речима, амерички лидер ће у Пољској разговарати са лидерима земаља „букурештанске деветорке”, како би потврдио непоколебљиву подршку САД алијанси.
20:00 10.02.2023
Застава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Специјална операција у Украјини
УН забринуте због односа Кијева према руским ратним заробљеницима
18:53 10.02.2023
Сједињене Државе ће дати Украјини додатних 60 милиона долара за осигуравање сајбер безбедности, изјавила је током посете Кијеву заменица шефа Америчке агенције за међународни развој (USAID) Изабел Колман.
17:44 10.02.2023
Влада Украјине ће конфисковану имовину која припада Русији и руским компанија продати на јавној и транспарентној аукцији, саопштио је украјински премијер Денис Шмигаљ.
Он је на телеграм каналу додао да је Влада данас усвојила одлуку којом се регулише та продаја.
Како се наводи, приход са аукције ће бити усмерен на обнављање енергетског система, стамбене објекте, деминирање територија, као и „много других ствари које враћају наду у бољу будућност“.
16:55 10.02.2023
Кијев: Нико није предлагао размену територија за мир
Саветник шефа кабинета украјинског лидера Владимира Зеленског Михаил Подољак изјавио је да Украјина није добијала предлоге који би предвиђали територијалне уступке у замену за закључивање мира.
„Нико није нудио Украјини, ни званично ни незванично, размену територија за мир. То би било апсолутно бесмислено, Никаквог мира неће бити ако десет или двадесет, тридесет процената територије земље буде предато Русији. У овом случају, рат ће се једноставно наставити, само у другој мери, у другој форми “, изјавио је Подољак за немачко издање „Велт“.
Према његовим речима, овакав договор „означио би капитулацију Украјине и победу Русије у рату“.
Раније је швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг“, позивајући се на „утицајне спољнополитичке немачке званичнике“, објавио да је директор ЦИА средином јануара ове године предложио Кијеву и Москви „мировни план“ за решавање украјинског сукоба. Према информацијама издања, предлози су подразумевали предају Русији „око 20 одсто територије Украјине“, што оквирно одговара територији Донбаса.
Портпарол Кремља назвао је ове објаве „новинарском патком“.
16:22 10.02.2023
Коментаришући састанак француског председника Емануела Макрона и укрјаинског лидера Владимира Зеленског у Паризу, премијерка Италије Ђорђа Мелони је изјавила да би њен савет био да се такав састанак не организује јер циљ треба да буде да се пошаље сигнал да је Европска унија јединствена по питању украјинског сукоба. Повукла је паралелу са „Титаником“.
Говорећи о објавама у италијанским медијима, у којима се помиње изолација Рима и захлађење у односима са Француском, италијанска премијерка је подсетила да од 27 лидера ЕУ састанку у Паризу није присуствовало њих 25 (само немачки канцелар Олаф Шолц и Макрон).
„Они који сматрају да Европа треба да буде клуб где постоје они који су најважнији од свих и они који су мање битни, слабе Европу; они који мисле да постоји прва и трећа класа, греше. Треба се сетити ‘Титаника’: кад брод тоне, неважно је колико си платио карту“, изјавила је Мелони на крају Самита ЕУ у Бриселу.
16:02 10.02.2023
Канцеларија УН за људска права обратила се украјинском министру одбране Алексеју Резникову и изразила забринутост због начина на који се Кијев односи према руским ратним заробљеницима.
„Изразили смо забринутост по питању односа према ратним заробљеницима, укључујући наводно убиства заробљеника од стране украјинских војника“, рекла је за Спутњик представница за медије Марта Уртадо.
14:31 10.02.2023
Лидер ДНР: Руска војска се утврдила у јужном делу Угљедара
Руска војска утврдила се у јужном делу Угљедара, али Кијев наставља да пребацује своје резерве у град, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Угљедар је један од прилично врелих праваца сада. У јужном правцу, у суштини, у предграђу Угљедара, утврдили су се наши одреди. Противник наставља да пребацује резерве у прилично великом броју, што је успорило ослобађање тог насеља, али, наравно, наши планови се апсолутно нису променили“, рекао је Пушилин новинарима.
Пушилин је, такође,рекао да украјинске снаге покушавају да подигну нове линије одбране изван Угљедара, те да је почела евакуација цивила из Угљедара у Волноваху. Према његовим речима, у граду је тренутно око хиљаду цивила. Један део је већ евакуисан, када је кренула активна фаза ослобађања.
„У последњој недељи примећујемо извесно заоштравање ситуације. Противник гађа градове у позадини. Украјинске снаге обавезно наносе штету цивилној и кључнојинфраструктури где год могу“, рекао је Пушилин.
Према његовим речима, јединице групе „Вагнер“ утврдиле су се у северном делу Артјомовска – пресечена су три од четири пута снабдевања украјинске војске.
13:14 10.02.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
- Оружане снаге Русије ослободиле су насељено место Двуречно у Харковској области. У правцу Купјанска украјинска војска је за дан изгубила преко 70 људи.
- У правцу Доњецка током офанзиве групе снага „Југ“ руске војске за дан је ликвидирано до 125 украјинских војника. Уништена су и два тенка и друга војна техника Оружаних снага Украјине.
- У правцу Јужно-Доњецк руске снаге су извеле нападе на украјинске снаге и технику у подручју Пречистовке и Угљедара. Губици украјинске војске у том правцу премашили су 60 војника. Уништени су и тенк и два борбена возила пешадије.
- У правцу Красног Лимана ликвидирано је до 100 украјинских војника, четири оклопна возила, хаубица Д-20, бацач ракета „град“, радар AN/TPQ-50 и складиште муниције.
- Ловачка авијација Русије оборила је украјински хеликоптер Ми-8 у подручју места Терновка у Запорошкој области као и 12 дронова.
- У правцу Херсона за дан је ликвидирано до 60 украјинских војника као и складиште муниције у Дњепропетровској области.
13:03 10.02.2023
Пољска ће иницирати у ЕУ заједничку набавку муниције за Украјину
Варшава ће у Европској унији иницирати заједничку куповину муниције за Украјину, рекао је новинарима премијер Пољске Матеуш Моравјецки по повратку самита ЕУ у Бриселу.
„Касно синоћ разговарали смо о испорукама муниције која је сада веома потребна Украјини. Заједничка куповина, заједничке наруџбине, били би у интересу свих земаља ЕУ, НАТО-а и Украјине“, рекао је Моравјецки, признавши да пољски предлог није позитивно дочекан међу појединим земљама.
Према мишљењу пољског премијера, та тема ће се ускоро вратити за преговарачки сто.
„Као што се и дискусија о тенковима у почетку чинила сасвим немогућом, као што се дискусија о 'патриотима' одуговлачила, тако мислим да ћемо и на тему муниције да се убрзо вратимо на следећем самиту ЕУ“, додао је Моравјецки.
12:57 10.02.2023
Берлин: Испорука борбених авиона Кијеву није на дневном реду
Испорука борбених авиона Кијеву није на дневном реду у Немачкој, рекао је новинарима представник Министарства одбране Немачке Арне Колац.
„У овом тренутку за нас испоруке ловаца нису тема“, рекао је Колац новинарима одговарајући на питање да ли Министарство одбране Немачке проверава доступност авиона који би се могли доставити Украјини.
Канцелар Немачке Олаф Шолц је, одговарајћи на питања посланика Бундестага у јануару, изјавио да Немачка неће испоручивати борбене авионе Украјини, нити ће слати тамо своје војнике „ни сада, ни у будућности“. Он је додао да над Украјином, такође, ни у каквом случају, неће бити уведена зона забране летова.
12:31 10.02.2023
Руска војска ликвидирала групу украјинских диверзаната
Руска војска спречила је украјинске диверзанте да се искрцају на леву обалу Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руски обавештајци су помоћу дрона открили диверзантску групу која се чамцем приближавала левој обали Дњепра коју штите руске јединице. Група је ликвидирана помоћу ватреног оружја.
12:20 10.02.2023
Грушко: Канали везе Русије и НАТО-а остају отворени
Телефонски канали војне комуникације Русије и НАТО-а и даље су отворени, али у садашњим условима не може бити речи о нормалном дијалогу, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.
„Реч је пре свега о телефонској вези начелник Генералштаба Русије и команданта војске НАТО-а у Европи, председником војног комитета. Нашем амбасадору у Белгији такође је наложено да остварује контакте са штабом онда када је то неопходно“, рекао је Грушко за телевизијски канал „Русија 24“.
Он је подсетио на то да је на самиту НАТО-а у Мадрду прошле године Русија проглашена непосредном претњом за Алијансу.
„У таквим условима не само да не може бити речи о некој сарадњи, него и о нормалним дипломатским контактима и дијалогу“, навео је дипломата.
12:01 10.02.2023
Швајцарска размишља о учешћу у војним вежбама НАТО-а
Швајцарска разматра с НАТО-ом учешће својих војника у војним вежбама, објављено је на сајту Федералног савета те земље.
У саопштењу је, такође, наведено да Швајцарска жели да упути своје официре у командну структур НАТО-а и да учествује у раду центара за обуку те алијансе.
Власти додају да је 9. фебруара генерал Кристофер Каволи, врховни главнокомандујући савезничким снагама у Европи, посетио Швајцарску и обишао њене оружане снаге.
11:50 10.02.2023
У Кијеву оштећена електро-мрежа
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је у нападима оштећена електро-мрежа престонице.
„Према информацијама снага противваздухопловне одбране, над Кијевом је оборено 10 ракета. Има оштећења електричне мреже, жртава нема. Енергетичари раде на обнављању мреже“, написао је Кличко на свом Телеграм каналу.
Раније у петак на територији целе Украјине објављена је ваздушна опасност, која је трајала око три и по сата. Украјински медији су пренели да су одјекнуле експлозије у низу региона, међу којима су Харковска, Запорошка, Кијевска, Хмељницка, Дњепропетровска и Лавовска област.
Према информацијама министра енергетике Украјине Хермана Галушченка, у петак су нападнуте топлане и хидроелектрнае, као и енергетска инфраструктура у шест области. У многим регионима уведена су хаваријска искључења струје.
10:56 10.02.2023
Кијев признаје – Украјина скоро без муниције
Заменик шефа кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Игор Жовква изјавио је да је Украјина скоро остала без муниције.
„Тренутно скоро да немамо муниције“, рекао је украјински званичник за агенцију „Блумберг“.
Како је објаснио, разлог је висок интензитер борби. Жовква је подсетио да је Кијеву потребна муниција, артиљеријска оруђа великог домета, тенкови и борбени авиони.
10:55 10.02.2023
Молдавија проверава информације о нарушавању ваздушног простора
Министарство одбране Молдавије проверава информацију о ракети која је наводно прелетела изнад територије земље, рекао је за Спутњик извор у прес-служби Министарства одбране Молдавије.
„За сада не дајемо никакве коментаре. Информације које су се појавиле у украјинским медијима се проверавају, детаљи ће бити саопштени накнадно“, саопштено је из молдавског војног ресора.
Раније се на каналима на Телеграму појавила информација да је неколико руских ракета наводно нарушило ваздушни простор Молдавије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала