Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Четири важне целине: Премијерка и министри представили резултате 100 дана рада Владе Србије /видео/

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПремијер Ана Брнабић и министри у Лебану на представљању резултата рада 100 дана Владе Србије
Премијер Ана Брнабић и министри у Лебану на представљању резултата рада 100 дана Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић данас је у Лебану, где се одржава седница Владе поводом 100 дана рада, изјавила да су тај период обележиле четири велике целине, али и сталне провокације, напади на Србе на КиМ и тешки дани које је на себи изнео председник Александар Вучић, а који су се свако одразили на рад Владе.
Премијерка заједно са министрима представља резултате рада владе у првом тромесечју у Дому културе ”Радан” у општини Лебане.
Првих сто дана обележиле су четири целине, рекла је она и нагласила да се прва целина односила на буџет.Брнабићева је додала да зна да ће неко рећи да буџет није највећи успех, али је нагласила да је то оно од чега зависи даљи раст и развој Србије, као и животни стандард и колико има инвестиција.

Четири велике целине обележиле првих 100 дана

„Важно је какав је буџет и да је развојни упркос свим изазовима са којима се суочавамо и ми и свет“, рекла је Брнабићева и нагласила да је то буџет који омогућава раст стандарда грађана, раст пензија...
Друга велика целина је енергетика односно то како смо се суочили са светском енергетском кризом, рекла је Брнабићева и нагласила да је то оно чему се Влада јако посветила.
„Трећа велика целина је владавина права и привођење процеса уставних реформи које смо и јуче закљчили усвајањем читавог низа правосудних закона, а четврта је стална нестабилност, сталне провокације, напади на Србе на КиМ и тешких 100 дана које је на себи изнео председник Александар Вучић који су се свако одразили на рад Владе“, рекла је она.

ЕУ тражи увођење санкција Русији

Србија је направила огромне кораке на путу ка ЕУ, што су показали и извештаји Европске комисије, направили смо и додатно велики помак усвајањем сета правосудних закона, али не верујем да ћемо видети конкретне резултате, јер је сада услов који се поставља увођење санкција Руској Федерацији и без тога нам неће отварати нове кластере, а надам се да грешим, рекла је Брнабићева.

Стабилност, раст, плате и пензије

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је првих 100 дана рада Владе Србије обележили постигнута стабилност и даљи раст, као то што је просечна плата у јавном сектору прешла 700 евра и на крају године била између 710 и 720 евра.
„За мандат ове Владе је постигнута стабилност, што је моја основна порука данас, заштита животног стандарда грађана и даљи раст. Стабилност у смислу плата, континуиран раст плата и пензија, подршка најугроженијем делу становништва, даље инвестиције и раст и борба, без обзира на тешка времена“, истакла је Брнабићева на седници Владе у Лебану, представљајући постигнуте резултате.
Она је рекла да Србија има стабилну државну касу и да је дефицит на крају 2022. био 3,3 одсто БДП-а, а јавни дуг 55,2 одсто БДП-а, што се и даље смањује.
„Буџет је обезбедио даље унапређење животног стандарда, обезбедио повећање плата и пензија. Имаћемо тачне податке за плате у јавном сектору 25. фебруара, али тренутно знамо да смо завршили годину са просечним платама између 710 и 720 евра. Оне су 115 одсто веће него пре 10 година“, истакла је Брнабићева представљајући резултате владе у првих 100 дана.
Подсетила је да су плате повећане 1. јануара у јавном сектору за 12,5 одсто, а у војсци 25 одсто, док су пензије повећане укупно 20,8 одсто у новембру и јануару.
„Тако да ће просечна пензија у 2023. бити око 320 евра“, истакла је премијерка и додала да је то боље за 60 одсто него пре 10 година.
Брнабићева је рекла да је минимална зарада повећана за 14,3 одсто и сада износи нешто више од 40.000 динара.
„Желимо да видимо како можемо на сваки начин да обезбедимо да најугрожненији слојеви становништва не трпе више и да обезбедимо да достојанствено живе и имају плату достојанствену плату за свој рад. Буџет је даље одредио развојни курс наше змеље 2023. Никада нису била већа издвајања за инфраструктуру и подстицаје у пољопривреди“, навела је она.

Рекордан БДП, дуг се смањује

Премијерка Србије изјавила је данас да је државна каса стабилна, као и да је БДП за 2022. годину износио 60,3 милијарде евра што је, како је истакла, рекордан БДП Србије.
„Имамо стабилну државну касу, дефицит на крају 2022. године био је 3,3 одсто БДП-а, јавни дуг 55,2 одсто БДП-а и даље се смањује“, казала је Брнабић на представљању рада Владе за 100 дана и указала да је јавни дуг на крају 2021. године износио 56,5 одсто.
Брнабић је нагласила да је 25. јануара отплаћен дуг од 100 милијарди динара наводећи да је на тај начин удео јавног дуга смањен већ у јануару.
Премијерка наводи да је у прошлој години остварен и раст који није био као што је планирано јер, како је навела, крајем 2021. године када су прављење пројекције за раст нико није очекивао сукоб у источној Европи.
„Остварили смо раст између 2,3 одсто и 2,5 одсто и с тим је БДП износио рекордних 60,3 милијарде евра. Упркос свим тешкоћама, имали смо 4,4 милијарде евра страних инвестиција. У првих 100 дана ми смо се трудили да кренемо даље у привлачење страних инвестиција јер оне гарантују континуирани раст плата и пензија“, казала је премијерка.
Брнабићева је истакла да никада већи износ средства није био одвојен за инвестиционе пројекте као што су путна и железничка инфраструктура.
Према њеним речима, 2023. година биће важна година за путну инфраструктуру, а планирано је да се заврши аутопут до Пожеге, до Крушевца и многи други пројекти.

Заједнички ИД за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније

Очекујемо да у Иницијативи Отворени Балкан кренемо са јединственим ИД бројем за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније, као и отварањем посебне траке на граничним прелазима само за наше држављане и наш транспорт, рекла је данас премијерка Ана Брнабић.
Она је одговарајући на питање новинара у Лебану где представља резултате 100 дана Владе Србије рекла да се очекује ратификација договора у оквиру Отвореног Балкана у Собрању - парламенту Северне Македоније.
„Очекујем да кренемо са ИД бројем који ће бити јединствен за грађане три земље, како би са тим картицама могли да путују, раде, студирају, и лече се у све три земље као да су држављани“, рекла је она.
Додала је да ће на граничним прелазима бити отворене посебне саобраћајне траке само за држављане земаља ОБ.
„За сва возила са таблицама наших земља апсолутно неће бити никаквог чекања“, рекла је она. Додала је да се после усаглашавања рада инспекција чекање на границама већ сада смањило.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала