- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Врши се жесток притисак“: Небензја открива колико земаља заправо подржава антируске резолуције у УН

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Западне резолуције у Генералној скупштини УН заиста подржава 70-80 чланица од укупно 193, ако се изузме притисак који Запад врши притисак на те земље, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
„О томе колико би гласова реално могле да добију антируске иницијативе да се на државе-чланице не врши најжешћи притисак може се судити по тајним гласањима која се одржавају у УН – на пример по изборима за чланове органа“, рекао је Небензија.
Према његовим речима, приликом гласања на изборима за Економски и социјални савет УН, где се Русија такмичи са Северном Македонијом коју је предложио западни табор и где ниједна земља још не може да добије потребну подршку од две трећине гласова, Русија добија више од 100 гласова, док прозападни кандидат – Скопље – не више од 70-80.

„То је прави показатељ подршке коју имају западне иницијативе, тачније – њеног одсуства. Притом, као што знате, половина земаља од 70-80 су заправо чланице НАТО-а и ЕУ. Притисак на такозване земље 'глобалног југа' заиста се врши на свим нивоима, и то не само из Вашингтона, већ и из земаља Европске уније. Многе државе које су гласале за антируске резолуције приватно су нам изражавале саосећање и незадовољство политизацијом рада Генералне скупштине“, нагласио је Небензја.

Руски дипломата није желео да прецизира о којим земљама је реч како им не би стварао проблеме.
„Разумемо њихов незавидан положај јер многе од њих финансијски веома зависе од Запада. Оне државе које отворено бирају политичку и економску сарадњу са Русијом ризикују да им Запад уведе санкције, да им смањи и одбије помоћ чак и у деполитизованим областима, било да се ради о хуманитарној помоћи или медицинској сарадњи“, објаснио је стални представник Русије.
Како је оценио, ту су посебно рањиве мале земље у развоју.
Од почетка специјалне војне операције Генерална скупштина УН је усвојила пет антируских резолуција. Како је саопштило представништво Русије, Запад је активно „завртао руке” чланицама УН, инсистирајући на што већој подршци за њихове иницијативе.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја.  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: „Мировни план“ Зеленског – смешан, Кијев није заинтересован за преговоре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала