- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: „Мировни план“ Зеленског – смешан, Кијев није заинтересован за преговоре

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја.  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Услови које садрже „мировне“ иницијативе Кијева очигледно су неприхватљиви – Москва је спремна да размотри предлоге који узимају у обзир став руске стране, али украјински режим за то није заинтересован, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
По његовим речима, „мировни план“ Зеленског је једноставно изругивање.
„Све те украјинске иницијативе, било да је реч о некаквој 'формули мира' или 'самиту мира' су очигледне бесмислице, усмерене искључиво пропагандни ефекат. Услови које садрже су очигледно неприхватљиви“, оценио је Небензја.
Он је нагласио да је став Русије о преговорима са Украјином добро познат, те да се није променио.
„Ми смо и даље спремни да размотримо озбиљне предлоге, који узимају у обзир наше предлоге и ситуацију 'на терену'. Сада, нажалост, не видимо никакве претпоставке за то. Украјински режим за преговоре није заинтересован“, нагласио је Небензја.
Он је подсетио на то да је председник Украјине Владимир Зеленски 30. септембра прошле године потписао указ којим се забрањују преговори с руским руководством.
„Оно што је, међутим, још важније – чак и да Кијев није то желео, западни ментори му не би дозволили то. Управо они с нама воде 'прокси рат' до последњег Украјинца“, додао је дипломата.
Украјински председник Владимир Зеленски је раније рекао да Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава. Русија је поручила да је план Зеленског неприхватљив за Москву.

Русија није извезла ни зрно жита у оквиру прехрамбеног споразума

Русија није успела да извезе ни зрно жита у оквиру „прехрамбеног споразума“ – изузећа и генералне лиценце које Запад издаје за руску робу су лажни и не дозвољавају извоз производа, рекао је Небензја.
„За више од пола године важења меморандума Русија-УН у оквиру тога није послато ни зрно жита и скоро нимало ђубрива. И то се дешава упркос потражњи и потреби за руским производима, што сви признају“, рекао је Небензја.
Према његовим речима, незаконите једностране санкције Запада које су уведене против Русије у невиђеним размерама, не дозвољавају да ти захтеви реализују.
Како је додао, будућност „прехрамбеног споразума“ зависи од тога да ли ће се једнако реализовати оба његова дела – и Меморандум о разумевању са Секретаријатом УН о промоцији промоције руских прехрамбених производа и ђубрива на светска тржишта као и Иницијатива за безбедан транспорт житарица и хране из украјинских лука.
Русија је више пута истицала да се одредба о извозу украјинске хране спроводи, док руски део споразума још није реализован.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Специјална операција у Украјини
Небензја: Побринућемо се да Украјина никада више не буде извор претњи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала