- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Не наручује музику само Зеленски“: Запад жели да учествује у преговорима Русије и Украјине

© Sputnik / Владимир ТрефиловЗастава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Власти у Кијеву треба да схвате да улога Запада не може бити само испорука бесплатног наоружања – он треба да има право гласа и приликом будућих мировних преговора, пише бивши члан британског парламента Метју Перис у колумни за лист „Тајмс“.

„Ако САД и њихови савезници у Западној Европи желе да преузму одговорност за одржавање послератног мира у Украјини онда, као што смо подржавали њене војне напоре, тако треба да имамо право гласа у одређивању војних амбиција те земље и услова за било какво коначно решавање сукоба“, пише аутор чланка.

По мишљењу Периса, Запад треба да допринесе окончању сукоба и да одигра своју улогу у његовом решавању, јер не треба само Кијев да одлучује како ће се конфликт завршити.
„Не можемо да дозволимо да се стекне утисак да ми са Запада само испоручујемо бесплатно оружје. Ми овде плаћамо рачуне. Не може само Зеленски да наручује музику“, оцењује колумниста и додаје да „не треба мислити да нема одређених услова“ када је реч о испоруци оружја Украјини.
Перис сматра да ће доћи дан када ће Русија и Украјина сести за преговарачки сто, док ће трећа страна, Запад на челу са САД, утицати на решавање сукоба.
„Долази време када ћемо морати да кажемо више. Мора доћи тај дан, и нека се то деси ускоро, када ће у соби за столом седети обе стране: Украјина и Русија. Али биће присутна и трећа страна, иако не у просторији, али ће се њено присуство снажно осећати. То ће бити снаге Запада на челу са председником САД“, наводи колумниста.
Како додаје, ништа од онога што се сада говори, „ни претње, ни подигнуте песнице“, не би требало да наруше или поткопају те преговоре.
„То се зове дипломатија. Она је и даље важна и временом ће постати још важнија од било чега другог“, оцењује Перис.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја.  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: „Мировни план“ Зеленског – смешан, Кијев није заинтересован за преговоре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала