- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Aмерика против НЛО: „Био је цилиндричан и сребрнаст“ – Шта је познато о обарању изнад Аљаске

CC BY 2.0 / Flickr / David Newberger / Амерички војни авион Ф-22 Раптор
Амерички војни авион Ф-22 Раптор  - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Амерички Стејт департмент потврдио је да је непознати објекат који је летео на великој висини оборен изнад залеђених територијалних вода код обале Аљаске, пошто је утврђено да „представља претњу безбедности цивилних летова“.
Вест о обарању први је потврдио представник за штампу Савета националне безбедности САД Џон Кирби, док је касније портпарол Пентагона, генерал Пат Рајдер, изнео до сада познате детаље о овом случају.
Званичници Беле куће открили су да је неидентификовани објекат примећен у четвртак увече и да је наредбу за обарање издао амерички председник Џозеф Бајден. Летелица је оборена у петак рано ујутро, око 1.45 сати по локалном времену.
За разлику од кинеског балона, који је недавно оборен, сада је процењено да се ради о знатно мањем објекту и да његово обарање не представља опасност по становништво на земљи. Како је речено, неидентификовани летећи објекат (НЛО) који је оборен изнад Аљаске, био је величине „мањег аутомобила“.
„Објекат је летео на висини од око 12 километара и представљао је претњу безбедности цивилних летова“, рекао је Кирби.
Амерички званичници немају информација коме објекат припада нити какве је природе.
Кирби је објасно да га називају „објектом“ јер је то „најбољи опис који тренутно имају“.
Амерички медији, позивајући се на изјаве званичника, навели су да је објекат био „цилиндричног облика“ и „сребрнасто сиве боје“, те да се није видело како има погон, , али тај званичник није потврдио да се ради о некој врсти балона.
Операција обарања НЛО изведена је из ваздухопловне базе Елмендорф на Аљасци. Прво су подигнути ловци Ф-35 да извиде о каквом се објекту ради, а пилоти су известили да објекат нема посаду, те да нема података о томе да се њиме управља, објавили су амерички медији.
Потом је из базе Елмендорф полетео авион Ф-22 (исти као онај који је недавно оборио кинески балон, за који Вашингтон тврди да је шпијунски, а Пекинг наводи да је научни), који је оборио објекат ракетом AIM-9X „сајдвајндер“.
Сат времена пре него што је објекат оборен, Федерална управа за авијацију обуставиле је привремено цивилне летове у ваздушном простору око Дедхорса на Аљасци.
У току је потрага за остацима обореног НЛО, у коју су укључени авиони ХЦ-130 „херкулес“ и хеликоптери ХХ-60 „пејв хок“ и ЦХ-47 „чинук“, али званичници нису могли да дају прецизан временски рок када ће бити нађени.
Обарање НЛО коментарисао је и амерички председник Џозеф Бајден, који је рекао да се ради о „успеху“.
Амерички адмирал Џон Кирби  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СВЕТ
Бела кућа: САД обориле неидентификовани објекат изнад Аљаске
Обарање кинеског балона изнад САД - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СВЕТ
„Знамо шта је било у кинеском балону, то је открио авион У2“: Америчка влада о обарању летелице
Обарање кинеског балона изнад САД - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
Како су Кинези понизили Америку и показали да је цар го /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала