- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ одобрила пројекат продубљивања војне сарадње с Пентагоном, али уз опрез

© AP Photo / Patrick SemanskyПоглед на Пентагон
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Европски савет одобрио је нацрт споразума о продубљивању сарадње Европске одбрамбене агенције и Пентагона, преноси „Дифенс њуз“. Документом је предвиђено заједничко решавање проблема у вези с војном мобилношћу, ланцима испорука и утицајем глобалног отопљавања на сферу одбране.
У документу, међутим, нема речи о сарадњи у сфери истраживања и технологија, као ни о повећању војних капацитета, што сведочи о неповерењу Европљана у своје америчке партнере, сматрају експерти.
Пре усвајања нацрта споразума вођене су дуготрајне дискусије о томе да ли да се америчкој влади и њеном огромном одбрамбено-индустријском комплексу дозволи приступ све већем броју европских одбрамбених пројеката.
Европска одбрамбена агенција одговорна је за сарадњу Европске уније у војној сфери са земљама које нису чланице ЕУ. „Циљ таквог споразума јесте стварање базе за размену информација и изучавање могућности сарадње двеју структура“, наводи се у саопштењу Европске одбрамбене агенције.
У нацрту споразума спомињу се проблеми војне мобилности, ланаца испорука и утицаја глобалног отопљавања на одбрану. Под „војном мобилношћу“ подразумевају се мере за стандардизацију транспорта производа одбрамбене намене међу европским земљама, што је повезано с бирократским и технолошким потешкоћама.
Споразум не обухвата пројекте о сарадњи земаља у сфери истраживања и технологија, као и повећавања војних капацитета, пошто ће многи европски пројекти вероватно остати затворени за Американце, наводи „Дифенс њуз“.
Према мишљењу експерата, то говори да су се политичари Европске уније увек опрезно односили према могућности да директиве САД о контроли извоза наоружања буду део пројеката трансатлантске сарадње.
Није познато ни како ће се нови споразум одразити на Програм трајне структурне сарадње у питањима безбедности и одбране (PESCO) унутар Европске уније. Према постојећим правилима, било какав административни договор Европске одбрамбене агенције и земље која није чланица ЕУ морају бити закључени у оквиру тог програма.
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Москва: Декларација ЕУ и НАТО доказ да се Брисел потчињава Вашингтону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала