- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гувернер: Сиријска влада жели да испоручи помоћ Идлибу али је екстремисти спречавају

© AFP 2023 / Aaref WatadПрепуна болница након земљотреса у сиријској провинцији Идлиб
Препуна болница након земљотреса у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Сиријске власти спремне су да доставе неопходну хуманитарну помоћ после земљотреса у провинцију Идлиб која није под њиховом контролом али их тамошњи екстррмисти спречавају у томе, рекао је за Спутњик гувернер Идлиба Саир Салхаб.
„Сиријска влада је спремна да испоручи Идлибу неопходну помоћ али екстремисти им то не дозвољавају“, рекао је он.
Како је навео, сиријска влада је објавила да је одговорна за све грађане без обзира да ли живе у области које су под контролом Дамаска или не, али ствари зависе од друге стране.

„Ми, сиријска влада, спремни смо да уз помоћ Међународног Црвеног крста и Сиријског Црвеног полумесеца испоручимо помоћ у погођене области на северу и да гарантујемо да ће та помоћ стићи до оних којима је потребна“, рекао је гувернер.

Према његовим речима, хуманитарни конвој може да крене сваког часа али након што друга страна отвори прелазе и да гаранције да ће помоћ стићи до погођених људи.
Што се тиче процена штете после земљотреса у областима Идлиба које нису под контролом власти у Дамаску, подаци се прикупљају од грађана.
„Размере штете су огромне и погинулих и повређених има много. Сва села и градови на граници на Турској су доста страдали“, навео је гувернер.
Агенција АФП је раније јавила, позивајући се на запослене на пункту Баб-ел-Хава на граници Сирије и Турске да је први хуманитарни конвој стигао из Турске на северо-запад Сирије у провинцију Алепо. Шест камиона са шаторима и средствима за хигијену су стигли са територије Турске.
Специјални представник генералног секретара УН за Сирију Хаир Педерсен изјавио је да испорука помоћи у Сирију отежана због уништених путева али да су партнери уверили ИН да ће први конвој прећи границу у четвртак.
Земљотрес јачине 7,7 степени погодио је југо-исток Турске у понедељак ујутро. Реч је о најјачем земљотресу од 1939. године. У Турској је број погинулих премашио 22.000 људи и 80.000 повређених. У Сирији је погинуло више од 1.300 људи док је преко 2.300 повређено.
Руска војна полиција на северу Сирије - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
Руска војска у Сирији организовала расподелу скоро 46 тона хуманитарне помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала