- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Политички циљ Вашингтона усмерен против пријатељства Москве и Кијева

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Политички циљ Сједињених Америчких Држава усмерен је против пријатељства Москве и Кијева, од распада СССР-а оне воде политику слабљења пријатељских веза између Русије и бивших совјетских република, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Видимо како је политички циљ који су поставиле Сједињене Америчке Државе усмерен против развоја пријатељства. Он никуда није нестао. Американци никада нису били искрени. Чак и када се, после распада Совјетског Савеза, чинило да су односи између САД и наше земље почели да добијају нове квалитете. Од тада су почеле да воде политику, ако не да не дозволе, а оно да колико год је могуће ослабе пријатељске везе између Русије и других бивших совјетских република“, истакао је Лавров.
Према његовим речима, Украјина је претворена у непријатеља Русије уместо да се подстиче пријатељство које је у средишту односа украјинског и руског народа још од 17. века.
„Сада сви размишљамо о томе шта се дешава око Украјине. Пре неколико деценија, амерички политиколози и политичари, а посебно бивши саветник за националну безбедност председника САД (у периоду 1977-1981) Збигњев Бжежински директно су прогласили задатак да се спречи пријатељство Русије и Украјине у било којим околностима. Он је буквално говорио следеће: Русија и Украјина су велика сила, Русија без Украјине није много приметан регионални играч. Цинично, дрско и отворено“, додао је Лавров.
Он је истакао да односи САД са Европском унијом такође нису пријатељски, већ представљају односе „хегемона и вазала“. Заштитни знак америчке политике је политика која није усмерена према пријатељству, већ према потчињавању и потискивању.
„Сједињене Америчке Државе гурају Европску унију на пуну подршку Украјине. Читаво бреме ове подршке (економске и финансијске) пао је на плећа Европске уније. Тешко је говорити о неком пријатељству. То је однос хегемона и вазала. Америка је у стању у којем материјално и финансијски више од других (можда само она) има користи од онога што је планирала и спроводи као покретање рата против Русије преко украјинског режима“, закључио је Лавров.

О америчкој изузетност

Лавров је додао да ни САД ни њихови западни савезници немају никаквог поштовања према принципу равноправности, јер себе сматрају изнад свих.
„Чим се на међународној сцени започне разговор о демократији, западњаци одмах беже. У Повељи УН наводи се да је светска организација заснована на принципу суверене једнакости држава. Ни САД ни њихови западни савезници немају никакво поштовање према томе. Они себе сматрају изнад свих“, истакао је руски министар.
„Сваки пут када њихов председник говори пред публиком, обавезно се чује мисао да је Америка једина и непоновљива, да је изузетна сила и само она може да одржи свет у добром стању и, да нема Америке настао би светски хаос. Филозофија диктатора и монополисте. Уопште није филозофија државе која се ослања на сарадњу, демократију, тражење баланса интереса, формирање стабилног светског система који ће се заснивати на неколико основа“, додао је Лавров.
Он је подсетио на речи саветника америчког председника за националну безбедност Џона Саливана који је још 2019. године, док је већ био на другој функцији, у једном од чланака написао да америчка изузетност не сме да дозволи истицање историјског и етничког идентитета других народа, већ да широм света промовише заједничко схватање демократије за све народе.
„Ово је прилично озбиљно отворено признање каква добра Америка жели да донесе свима другима. А она жели да све доведе у стање које ће бити разумљиво самим Американцима и које ће формирати друге народе по свом лику, потискујући, како је директно речено, њихов историјски и етнички идентитет“, објаснио је шеф руске дипломатије.
Према његовом мишљењу, неопходно је обезбедити сагласност демократским методама, али не нужно и методама те демократије коју Запад сматра једином правом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала