- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нови сукоб човека и технологије: „Где су линије?“

© AP Photo / Frank AugsteinАрсенал
Арсенал - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Скандал потреса Премијер лигу, а у центру пажње нашао се искусни судија Ли Мејсон, који је седећи у ВАР соби направио катастрофалну грешку која би могла Арсенал да кошта титуле. Наиме, гол Ајвана Тонија за 1:1 је признат, иако је асистент Норгард био у офсајду, али је Мејсон одлучио да не повуче чувене линије које су постале саставни део игре.
Шта се заправо догодило? Лидер премијер лиге Арсенал се дуго мучио да у Лондону на својим Емиратима сломи отпор жилавих гостију. Успели су ученици Микела Артете у 66. минуту преко новајлиле Тросара да нађу пут до мреже. али је све то пало у воду осам минута касније.
Гол који је постигао први стрелац „стршљенова“ Ајван Тони по свему судећи био је нерегуларан. Позвана је у помоћ чувена видео-технологија (ВАР), али је људски фактор утицао да Арсенал буде драстично оштећен.
Искусни енглески арбитар Ли Мејсон, који је овога пута деловао из ВАР собе, јавио је Питеру Бенксу да је све чисто и да је гол Брентфорда регуларан, али је катастрофално погрешио.
Из неког разлога, није повукао чувене линије, црвену и плаву, које се гледају да ли је играч био у недозвољеној ситуацији. што се видело голим око. Узалуд је менаџер „тобџија“ Микел Артета показивао да је асистент ког гола Кристијан Норгард био најближи голману Арону Ремздејлу у тренутку када је упутио лопту ка стрелцу Тонију.
Управо би кардинална грешка судије Мејсона могла да има утицај за наставак драматичне шампионске трке у Премијер лиги, јер је Арсенал остао на шест бодова предности у односу на првог пратиоца Манчестер сити, који у недељу игра свој меч 21. кола против Астон Виле.
У случају тријумфа, већ у среду играју Арсенал и Сити, па би тим Пепа Гвардиоле са две победе могао да преокрене ситуацију у своју корист и да преотме трон тиму из Лодона.
Само да је Ли Мејсон одрадио свој посао и да је повукао линије, оне би показале да је Норгард био у офсајду и гол не би важио. Арсенал би сачувао тешко стечену предност.
"Погледао сам и видео офсајд, То сам и рекао. Да ли су касније објаснили због чега нису повучене линије? Не, нису. То је поражавајуће, фрустрирајуће, али ће вероватно дати објашњење касније током недеље. За сада га и даље немамо", грмео је Шпанац Артета који води Арсенал ка титули.
Мејсон је гледао да ли је Пинок ометао игру, али је превидео кључни тренутак, јер је поред њега само пројурио и није обратио пажњу да ли је асистент Норгард био у офсајду када је слао лопту ка стрелцу Тонију.

„Ајван Тони је послао лопту у мрежу, а ВАР судија Ли Мејсон је очигледно прошао кроз проверу, али је направио превид. Није гледао да ли је асистент у офсајду, већ је гледао могући фаул Пинока и закључио да је све у реду“, рекао је експерт за ВАР Крис Фој.

ВАР је заказао, односно људска грешка је утицала да Арсенал буде оштећен. Да ли ће их то коштати шампионске титуле, коју чекају још од Арсена Венгера и 2004. године, остаје да се види.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Манчестер сити - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
СПОРТ
Адвокат скупљи од фудбалера – „монархија“ дреши кесу за опроштај грехова
Реал Мадрид - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
СПОРТ
Реал покорио планету у спектаклу од осам голова – Мадриђани славе пету круну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала