- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће наставити да помаже у тражењу правичног решења за Придњестровље

© Sputnik / Максим БлиновЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Русија ће наставити да помаже у тражењу правичног решења придњестровског питања без нарушавања територијалног интегритета Молдавије, изјавио је у интервјуу за Спутњик опуномоћени амбасадор Русије у Кишињеву Олег Васњецов.
„Руска Федерација је гарант придњестровског регулисања. Овај статус намеће велику одговорност, а руска страна делује са пуном свешћу о томе. Наставићемо да помажемо у тражењу правичног решења за придњестровски проблем, постизање споразума о посебном, поузданом, гарантованом статусу Придњестровља, уз поштовање суверенитета и обезбеђивања територијалног интегритета Молдавије“, рекао је Васњецов.
Дипломата је нагласио да руска страна рачуна на наставак преговора у устаљеном формату.
„Сада не бих журио да оцењујем рад дијалога у формату 5+2, с обзиром на дуго одлагање његовог наставка. Руска Федерација и даље рачуна на брз наставак преговора о придњестровском питању“, додао је он.
Раније је владајућа већина у парламенту Молдавије усвојила амандмане на Кривични законик који предвиђају казну за „сепаратизам“, „заверу против земље“ и друга слична кривична дела. Министарство спољних послова непризнатог Придњестровља оштро је негативно реаговало на усвајање такозваног „закона о сепаратизму“, сматрајући да Кишињев тиме подрива преговарачки процес о придњестровском питању.
У преговорима о Придњестровљу у формату 5+2 учествују Кишињев и Тираспољ као стране у сукобу, Русија, Украјина и ОЕБС као посредници, а Европска унија и САД као посматрачи. Последња рунда преговора у овом формату одржана је у Братислави 9. и 10. октобра 2019. године.

О неутралности Молдавије

Васњецов је изразио забринутост због намера званичног Кишињева да одустане од неутралног статуса, који гарантује мир у региону.
Он подсетио да руска мировна мисија у Придњестровљу више од 30 година помаже очувању мира на обалама Дњестра.
„Наравно, не могу да нас не забрињавају све чешће изјаве Кишињева да неутрални статус више не даје досадашње гаранције безбедности без оружја НАТО-а. Међутим, управо је став немешања дао извесна уверавања о смирености у региону у светлу нерешеног придњестровског сукоба“, објаснио је он.
Према речима дипломате, прошлогодишње провокације у Тираспољу, у којима је гранатирана зграда управе и дигнут у ваздух торањ радио-телевизијског центра, јасно показују да сваки милитаристички облик доводи до угрожавања безбедности и стабилности.
„Мир у савременој ери постиже се дијалогом, а не конфронтацијом“, нагласио је Васњецов.
Раније је председница Молдавије Маја Санду изјавила да земља треба да одустане од неутралности како би се придружила великом војном савезу. Притом, она није конкретно поменула НАТО, али је раније више пута изјављивала да би члан устава о неутралном статусу могао да буде ревидиран ако се становништво определи за приближавање Северноатлантској алијанси.
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
СВЕТ
Маја Санду: Русија дестабилизује ситуацију у Молдавији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала