- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зашто је важно ослободити Славјанск, Краматорск и Константиновку

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска у зони специјалне војне операције
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Познати руски ратни репортер Александар Слатков објаснио је на свом каналу на телеграму зашто је важно да се ослободе Славјанск, Краматорск, Константиновка и Курахово. Како је истакао, иако се ради о развијеним индустријским центрима, велика вероватноћа је да ће их Русија добити у рушевинама.
„Говорити о индустријском или инфраструктурном значају ових градова (Курахово је, на пример, један од најважнијих чворова енергетског система), тренутно је, вероватно, бесмислено. Уходана пракса Оружаних снага Украјине у вођењу одбране у стамбеној зони показује да ћемо у случају ослобођења добити рушевине“, објашњава Слатков.
Ослобођење Константиновке, Краматорска и Славјанска, другим речима, пуна контрола над аутопутем (на њему је још доста градова: Авдејевка, Дзержинск, Дружковка...), значиће да ће Доњецк и Горловка добити воду, наводи ратни репоретр.
„Сходно томе, фронт ће бити померен од оба главна града ДНР, а међу њима ће поново бити успостављен директан саобраћај дуж главног аутопута. Да будем искрен, сањам да полако возим од Доњецка до Горловке преко јасиноватског контролног пункта. Потребно је само очистити километре аутопута од фрагмената. Ја не могу да избројим колико пута сам тамо био мета гранатирања, а не његовим браниоци“, присећа се он.
Курахово, ако одбацимо инфраструктурни фактор, за Русију је једна од очигледних природних линија одбране у близини границе региона. Како објашњава, тамо се налазе реке, може се утврдити стабилна линија фронта.
„Још једна ствар: заробљени украјински тенкисти су ми рекли да се њихови тенкови транспортују из околине Кијева пругом све до Курахова. Кад заузмемо град – тенкови се ту више неће привозити“, сигуран је Слатков.
Сви ови градови су првобитно били у ДНР - 2014. године је у њима био одржан референдум. „Повратак у Славјанск” је постао лајтмотив међу зараћенима. Биће то заслужени празник и велика сатисфакција.
Не сме се заборавити да, иако су ови градови познати циљеви офанзиве, њихово ослобођење је повезано са биткама за још десетак великих насеља, укључујући Красногоровку, Маринку, Угљедар, Авдејевку, Дзержинск (Торецк), Новотроицко (Њујорк) и остале. За неке од којих тешке борбе се воде од почетка специјалне војне операције, закључио је познати руси ратни репортер Првог канала.
Тенкисти у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Кијев најављује "велики догађај" 24. марта; Минск: Били смо на корак од договора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала