- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенкисти у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев најављује "велики догађај" 24. марта; Минск: Били смо на корак од договора

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 354. Руске снаге су заузеле село Красна Гора код Бахмута и ликвидирале неколико стотина украјинских војника у различитим правцима. Власти Британије и Украјине разматрају планове о покретању производње британског наоружања у украјинским фабрикама.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 12.02.2023
Ратно ваздухопловство Украјине, команда Исток, саопштило је да су руске Ваздушно-космичке снаге користиле данас балоне са угаоним рефлекторима и извиђачки дрон изнад Дњепропетровске области. Дејствовала је ПВО. Није наведен резултат акције.
22:00 12.02.2023
Закључивање примирја између Украјине и Русије прошлог пролећа спречио је Запад, рекао је портпарол белоруског Министарства спољних послова Анатолиј Глаз каналу СТВ.
Према његовим речима, информације о умешаности Запада стигле су из више поузданих извора.
„Неколико високих званичника нам је рекло да су западни партнери саопштили, између осталог, украјинском председнику Зеленском, да у овој фази треба прекинути мировне преговоре“, рекао је Глаз.
Додао је да је документ тада био у припреми и да се о њему могло разговарати. Глаз је подсетио да је председник Белорусије Александар Лукашенко тада рекао да је најважније зауставити крвопролиће. Истовремено, Москва и Кијев су заиста били на корак од договора, али су тада добијене „друге инструкције“ и преговарачки процес је заустављен.
21:43 12.02.2023
Експлозије одјекују у Купјанску, Харковска област, Николајеву, Дружковки, Краматорску...
21:27 12.02.2023
20:44 12.02.2023
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба најавио је 24. фебруара „велике догађаје” у међународној политици.
„23. и 24. фебруара у Њујорку ће се десити 'велики догађаји'... Биће много важних политичких сигнала, биће одлуке о санкцијама, оружју, биће симболи јединства, и то на свим нивоима“, рекао је он, преноси телевизија ТСН.
20:38 12.02.2023
Генерална скупштина УН проучава антируски нацрт резолуције који су предложиле западне земље о „принципима који леже у основи свеобухватног, праведног и одрживог мира у Украјини“, саопштили су Спутњику извори у тој организацији.
Истовремено, судећи по тексту, аутори се држе тачке гледишта Кијева по овом питању.
Гласање о нацрту резолуције очекује се током ванредне седнице Генералне скупштине, која наставља са радом 22. фебруара. Седница је била заказана загодишњицу почетка специјалне војне операције.
Према изворима Спутњика, аутори желе да добију максималну подршку резолуцији чланова Генералне скупштине. То укључује и жељу да се обори рекорд по броју гласова за антируски документ. Током 11. посебне седнице, која је отворена у пролеће 2022. након почетка специјалне операције, Генерална скупштина је усвојила пет антируских резолуција. Највећи број гласова добио је документ који не признаје референдуме у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области. У октобру 2022. подржале су га 143 од 193 државе-чланице УН.
Како је појаснио један од саговорника агенције, да би постигли нови рекорд, аутори резолуције дали су јој максимално "мирољубив“ тон. Истовремено, у суштини, текст јасно одражава „мировни план“ Владимира Зеленског, који укључује предају територија Кијеву, укључујући Крим. Према речима представника Русије, таква иницијатива а приори не може бити реална позиција, додао је извор.
19:16 12.02.2023
Командант Оружаних снага Украјине, са кодним именом „Мађар“ рекао је да ће од 13. фебруара Бахмут (Артјомивск) бити затворен за све цивиле, укључујући и добровољце, пише лист „Страна.уа“.
Према његовим речима, у град ће се моћи ући само уз посебне пропуснице. Главни циљ ове одлуке је „да се осигура безбедност цивила од непријатељских диверзантских група које продиру у град“, тврди Мађар. Он је додао да ће мештанима који су остали у Бахмуту помоћи војска.
Он је нагласио да се уличне борбе настављају на ободима источних и јужних делова Бахмута.
19:04 12.02.2023
Експлозија у Дњепропетровску, јављају медији. У овој области је објављена ваздушна опасност.
18:49 12.02.2023
Ројтерс: У Немачку је стигло 60 америчких борбених возила "Бредли" намењених Украјини.
16:35 12.02.2023
Градоначелник Маријупоља Олег Моргун рекао је да се нада да ће у том граду бити изграђена база руске Црноморске флоте.
Према његовим речима, база може бити смештена на територији Азовског бродоградилишта. Он је истакао да је у компанији остала сва неопходна опрема. Градоначелник Маријупоља је након инспекције постројења уверио да ће све функционисати како треба.
14:33 12.02.2023
Једна од највећих швајцарских банака „Креди свис“ блокирала је или замрзла више од трећине руске имовине регистроване у Швајцарској – 17,6 милијарди франака (више од 19 милијарди долара), пише локални лист „Зонтаг цајтунг“, позивајући се на информације добијене од банке.
Према званичним подацима власти земље, због санкција наметнутих због руске специјалне војне операције у Украјини, Швајцарска је замрзнула имовину Русије у износу од 7,5 милијарди швајцарских франака и блокирала 15 некретнина.
14:21 12.02.2023
Председник Русије Владимир Путин похвалио је рад поморске пешадије руске војске, напомињући да она „ради како треба“ и да се њени борци јуначки боре.
„Поморска пешадија ради како треба. Управо сада. Херојски се боре. И Тихоокеанске флоте и Северне флоте“, рекао је Путин за канал „Русија 1“.
13:10 12.02.2023
Вишенаменскли ловац Су-30СМ Ваздушно-космичких снага Русије у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Ракетиран погон фабрике оклопне технике у Харкову
12:33 12.02.2023
Зеленски увео санкције за још 200 држављана Русије
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине да уведе санкције за 200 руских држављана.
Санкције, између осталог, укључују замрзавање имовине; ограничење трговачких операција; ограничење, делимични или потпуни прекид транзита ресурса, летова и транспорта преко територије Украјине; спречавање повлачења капитала из Украјине; обустављање економских и финансијских обавеза; укидање или суспензија посебних дозвола за коришћење руда; забрана учешћа у приватизацији и закуп државне имовине.
Санкције против држављана Русије уводе се на 50 година.
12:11 12.02.2023
Русија може да победи у сукобу у Украјини ако Кијев не добије хитну подршку, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу за „Фигаро“.
Одговарајући на питање да ли Руси могу да изађу из сукоба као победници, Дуда је рекао да је то могуће.
„Да, могу, уколико Украјина хитно не добије помоћ. Ако не пошаљемо оружје Украјини у наредним недељама, Путин би могао да победи“, додао је пољски лидер.
12:04 12.02.2023
Број америчких војника стационираних у Пољској износи скоро десет хиљада, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу за „Фигаро“.
„Учинили смо све да уђемо у НАТО, управо да бисмо добили гаранцију члана 5 Уговора. Не ради се само о речима. Данас, са јачањем присуства НАТО-а на источном крилу, на нашем тлу је присутно скоро 10 хиљада америчких војника“, рекао је Дуда.
Он је истакао да Пољска проширује своје одбрамбене способности.
„Купујемо оружје. На одбрану ћемо 2023. године трошити више од 4 одсто БДП-а. Ово је двоструко више него што се очекује од савезника НАТО-а. Данас градимо заједничку безбедност, један за све, сви за једног“, додао је председник Пољске.
Крајем 2020. године саопштено је да је у Пољској размештено пет хиљада америчких војника.
09:09 12.02.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ о формирању Черниговске градске војне управе.
„Генерални штаб Оружаних снага Украјине, Черниговска обласна државна управа треба да у складу са Законом о правном режиму ратног стања спроведе мере у вези са формирањем војне управе наведене у члану 1. овог указа“, наводи се у документу.
08:55 12.02.2023
Борци групе „Вагнер“ заузели су насеље Красна Гора у ДНР, саопштио је оснивач групе Евгенијер Пригожин.
Ово насеље налази се северно од Артјомовска (Бахмут) и западно од Соледара.
08:14 12.02.2023
У Маријупољу је за скоро три месеца борбених дејстава уништено и оштећено 32,5 хиљада кућа, који ће почети да се обнављају ове године, изјавио је градоначелник Олег Моргун.
Према његовим подацима, у Маријупољу има укупно 39,9 хиљада приватних кућа, од којих је само 7,5 хиљада остало нетакнуто.
Он је ддао да је планирано да се ове године сазида око седам хиљада кућа, а да ће у наредне три године све бити обновљено.
08:00 12.02.2023
Британско оклопно возило Стормер - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Медији: Лондон и Кијев преговарају о производњи британског оружја у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала