- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хоће ли немачки тенк „пантер“ стићи на време на украјински фронт?

© Фото : Youtube/Rheinmetall – The integrated technology group/PrintscreenНови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Након што је Немачка одобрила слање Украјини нових тенкова, шеф немачког војно-индустријског концерна „Рајнметал“ Армин Папергер изјавио је да је могуће да ће Кијев добити и новије тенкове КФ 51 „пантер“.
Овај модел је први пут био представљен на изложби „Еуросатори“ у јуну 2022. године.
Ако немачка Влада одобри испоруку, концерн ће за 15-18 месеци покренути производњу нових тенкова.

Није нов, него модернизован

Овај тенк се може назвати новим, али уз неколико напомена. Ради се о томе да је КФ-51 направљен на основу трупа, мотора и мењача немачког тенка „леопард 2“. Нова је купола на тенку, топ Л52 калибра 130 милиметара са аутоматским пуњењем и инструментима.
Оно што је новина је лансер за израелске дронове камиказе „хиро-120“ и сопствени извиђачки квадрокоптер. „Рајнметал“ је, пре свега, правио ово возило ради корените модернизације постојећих тенкова „леопард 2“, којих је било произведено 3.563 комада. Стари леопард се у фабрици раставља, у труп се убаци нови мотор, мењач, постави се нова купола и нова опрема и добије се КФ-51.
Немачки конструктори су покушали да побољшају борбену снагу тенка. Ако „леопард 2“ може да циљано гађа на удаљености од 3.000-3.500 метара, онда нови топ калибра 130 милиметара омогућава двоструко повећање дистанце циљане ватре, односно, до 6.000-7.000 метара.

Поређења ради, руски Т-90 „прорив“ може циљано да гађа на удаљености 5.000 метара. Зато су пређашњи немачки тенкови веома заостајали за новим руским тенком и била им је потребна модернизација. Због тога је КФ-51 коректније било назвати модернизованим „леопардом 2“.

Рекламе за нове тенкове у Европи често преувеличавају њихове карактеристике. Тако и за КФ-51 често говоре да је најбољи и најбезбеднији.

Тенк који су уништили чак и талибани

Међутим, борбено искуство показује да сваки тенк може бити уништен и побеђен. „Леопард 2“, који је по оклопу аналоган КФ-51 користио се у борбама у Авганистану и Сирији против непријатеља који није имао ни савремене тенкове ни савремене противтенковске ракете.
На крају, у Авганистану су талибани уништили шест данских и три канадска тенка, а у Сирији је било уништено и у великој мери оштећено скоро 10 турских тенкова, од 30 возила колико је учествовало у борбама. Половину су уништиле противтенковске навођене ракете совјетске производње.
Претпоставка да ће се КФ-51 показати боље у борбама са савременијим тенковима и противтенковским ракетама, него у Авганистану и Сирији, нема посебних основа.

Најраније за три године

О борбеној примени КФ-51 може се говорити само у будућем времену. Заправо, тренутно постоје само изложбени модел и рекламне брошуре.
Концерн обећава да ће производња ових тенкова почети 15-18 месеци након што немачка Влада донесе одлуку, односно, отприлике кроз пола године. Затим ће бити потребно још најмање пола године да би се произвела прва партија, потом време за обуку украјинских тенкиста, како би тенкови могли да се испоруче Украјини, оформе тенковске јединице и постигне њихова борбена спремност.
Чак иако влада Немачке одмах одобри иницијативу концерна, прве јединице Оружаних снага Украјине ће постићи борбену готовост са тенковима КФ-51 за око три године. Према томе, нови немачки тенкови можда једноставно не стигну на време за овај рат.

Колико их се може произвести?

Тенк „леопард 2“ од 1979. до 2015. године се производио умереним темпом од 98 возила годишње. Може се претпоставити да би „Рајнметал“ могао да произведе око 120-150 тенкова годишње или 60-70 за око шест месеци. То је премало да би украјинске снаге имале реалне шансе за успех.
Како год, испада да је предлог директора немачког концерна више обесхрабрујући за Украјинце, него што им може реално помоћи.
„Рајнметал“ је познати концерн, који је производио оружје и пре Другог светског рата, као и током њега.
Русија је већ имала могућности да се упозна са производима концерна на фронту. Новине је не могу заплашити.
Назив новог тенка је више него контроверзан, будући да је један од најважнијих тенкова из нацистичког периода носио исто име, „Panzerkampfwagen V Panther“.
Нацистичка Немачка је 1943. године избацила на ратиште прве „пантере“. Као средње тежак тенк био је намењен, пре свега, обрачуну са совјетским тенковима Т-34 и КВ (Климент Ворошилов), који су бележили велике успехе у борби против Вермахта на Источном фронту.
Немачке власти раније су саопштиле да ће Украјини испоручити 14 тенкова „леопард 2“, те да ће другим земљама дати дозволу да Кијеву предају немачке тенкове из својих залиха. Према речима немачког министра одбране Бориса Писторијуса, тенкови „леопард 2“ биће послати у Украјину „до краја марта“.
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Немци представили нови борбени тенк и дали му име по - нацистичком /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала