- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како Америка преваспитава Бугарску

CC BY 2.5 / Nenko Lazarov / Площад "Народно събрание", София, БългарияПарламентарни трг, Софија, Бугарска
Парламентарни трг, Софија, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Оптужбе о корупцији и санкције САД против неколико бугарских држављана, укључујући бившег министра енергетике Румена Овчарова, имају за циљ уништавање руског присуства у бугарском енергетском сектору, мишљења је бугарски политиколог Валентин Вацев.
Прошле недеље Министарство финансија САД саопштило је да је бивши министар био умешан у коруптивне споразуме о испоруци руских енергената и да му је до сада уплаћено око пет милиона евра на његове офшор рачуне.
Валентин Вацев сматра да САД својом одлуком овим ударају и на бугарског председника Румена Радева: прошле недеље је шеф државе рекао да земља не може да прихвати санкције Русији у области нуклеарне енергије. Он је упозорио да ће Бугарска ставити вето „ако буде било потребно“.
„Да, сасвим је јасно да је изјава председника Бугарске о могућности вета од стране Бугарске на енергетско питање била окидач. То је изазвало да се употреби глобални акт Магнитског. Наравно, председничка администрација на челу са председником је мета напада“, рекао је Вацев.
Акт Магнитског је усвојен у децембру 2012. године. Руси, за које Вашингтон сматра да су умешани у кршење људских права, потпали су под ове санкције. Касније је тај акт добио статус глобалног закона, односно санкције се уводе свим државама, чији грађани, по мишљењу САД, крше људска права. Москва је више пута изјавила да је недопустиво политизовати случај Магнитског.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
РУСИЈА
Бугарски политичар: Америка жели да избаци Русију са енергетског тржишта Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала