- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кремљ: Украјинска делегација прекинула преговоре са Русијом на команду одозго

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуско-украјински преговори у Истанбулу
Руско-украјински преговори у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Украјинска делегација напустила је преговарачки процес са Русијом и прекинула везу на команду одозго, саопштио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Ми вам то причамо већ шест или чак седам месеци. И председник Путин је о томе говорио, и на најразличитијим нивоима. Ради се управо о том самом документу који је договорен као резултат веома тешких преговора и који је чак парафиран. А онда је изненада, као по команди одозго – читај, заиста по команди одозго – украјинска страна напустила преговарачки сто и прекинула комуникацију“, рекао је Песков на захтев да прокоментарише изјаве портпарола белоруског Министарства спољних послова о прекиду руско-украјинских преговора.
Раније је портпарол белоруског Министарства спољних послова Анатолиј Глаз изјавио да је Запад спречио закључивање примирја између Украјине и Русије прошлог пролећа.
„Неколико високих званичника нам је рекло да су западни партнери саопштили, између осталог, украјинском председнику Зеленском, да у овој фази треба прекинути мировне преговоре“, рекао је Глаз.
Руско-украјинске консултације почеле су крајем фебруара прошле године: делегације су одржале два лична састанка у Белорусији, након чега је одлучено да се наставе свакодневно путем видео-конференције. Крајем марта делегације су одржале још једну рунду разговора у Истанбулу. Као резултат тога, шеф руске делегације на преговорима Владимир Медински изјавио је да је Украјина предала своје писмене предлоге за будући договор, који Москва сматра кораком напред. Руска страна је као одговор учинила два корака у сусрет Украјини. Прво, одлучено је да се значајно смање борбена дејства на кијевском и черниговском правцу. Друго, Москва је предложила да се председник Владимир Путин састане са украјинским колегом Владимиром Зеленским истовремено када министри спољних послова парафирају споразум.
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
„Не наручује музику само Зеленски“: Запад жели да учествује у преговорима Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала